Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 11:12 1 932 0

Глобиха адвокатите на обвиняем по „Килърите“

  • килърите-
  • сумиста

Защитниците на Сумиста не се явиха на заседанието

Глобиха адвокатите на обвиняем по „Килърите“ - 1
Снимка: БГНЕС

Глобиха адвокатите на обвиняем по делото „Килърите” заради отлагане на заседанието. Адвокатите Марин Марковски, Димитър Марковски и Божидар Георгиев – упълномощени защитници на подсъдимия Райчо Стойнев, както и резервният му защитник адвокат Анатоли Дочев, бяха глобени с по 1000 лева поради това, че с отсъствието си възпрепятстваха подновяването на заседанието по делото.

В началото на днешното пето заседание по „Килърите” стана ясно, че от залата отсъстват и упълномощените защитници на подсъдимия Петър Стоянов-Сумиста. Съдът прие, че адвокатите Николай Беров, Иво Найденов и Найден Цолов отсъстват по неуважителни причини и назначи резервния защитник Георги Иванов, който ще защитава правата на подсъдимия Стоянов.

След като стана ясно, че не са налице условия за даване на ход на делото в 9.00 часа, съдия Димчо Луков го отложи за 11.00 часа.

Подсъдими в процеса са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев-Хижаря. Според обвинителния акт на прокуратурата, на групата на „Килърите“ се приписват три убийства, две телесни повреди, два палежа, взрив, притежание на незаконно оръжие и боеприпаси, лихварство и участие в организирана престъпна група. Най-тежки са те срещу Сумиста, смятан за ръководител на групата.

Петима свидетели бяха разпитани през трите дни на четвъртото заседание по делото. Четирима от тях разказаха факти около убийството на бизнесмена Румен Рачев, разстрелян на 3 юли 2009 г. пред МБАЛ-Шумен, а петият – за намирането на тялото на адвокат Петър Лупов, разстрелян на 25 март 2009 година в автомобила му във Велико Търново. Показания има да дават още около 70 свидетели.

През тази седмица трябва да бъдат проведени три съдебни заседания от 22 до 24 ноември. След това ще има прекъсване и следващата тройка на заседанията ще бъде на 30 ноември, 1 и 2 декември. През последния месец на годината ще има още три съдебни заседания и те ще бъдат на 12, 13 и 14 декември.

Председателят на съдебния състав Димчо Луков обяви и заседанията до края на месец март 2012 година. Те ще бъдат по 5 дни, като първата петица е от 23 до 27 януари. През месец февруари са предвидени общо 10 заседания – от 6 до 10 февруари и от 20 до 24 февруари. През месец март заседанията ще бъдат също 10 – първите пет са от 5 до 9 март, а авторите пет от 19 до 23 март. Общият брой на всички заседания до края на месец март е 36.

Обявени са и свидетелите, които ще бъдат разпитани до края на тази година в деветте насрочени заседания. Техният брой е 19, като в шест от заседанията ще бъдат разпитвани по двама души, а в останалите три заседания – по трима души. От започването на процеса на 27 юни тази година досега са разпитани 43 свидетели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА