Last news in Fakti

20 Април, 2017 13:52 2 332 1

Отстраниха шефа на Софийския затвор, разследват го

  • директор-
  • софийский централен затвор-
  • рацследване

Директорът на Софийския централен затвор – Йолант Йорданов, е отстранен от длъжност, а на негово място като изпълняващ длъжността е назначен Петър Кръстев.

Причината е че срещу Йорданов е започнало дисциплинарно производство, потвърдиха от Министерство на правосъдието. От ведомството не уточняват как се е стигнало до него.

Йолант Йорданов беше назначен за директор на Софийския затвор в началото на 2015 година. Тогава бяха сменени директорът и на Бургаския затвор, както и на поправителния дом в Бойчиновци. Преди това Йорданов е заемал позицията на началник на сектор "Охрана и сигурност в арестите" при ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН).

Петър Кръстев, който се връща временно начело на затвора, го оглавяваше преди смяната в началото на 2015 година. След това той беше преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в град Ловеч, припомня „Правен свят”.

В края на март служебният министър на правосъдието Мария Павлова разпореди спешна проверка във всички затвори и затворническите общежития в страната. Тя обхваща цялостната организация на работа, спазването на режима, реда и дисциплината, както и проверка за наличието на непозволени предмети в килиите.

Повод за проверката е репортаж по bTV, в който бяха показани клипове от Пазарджишкия затвор, в които се вижда как лишени от свобода употребяват наркотици и пият алкохол и се снимат с телефони, които също са им забранени.

По данни на ръководството на затвора клиповете са били направени през август 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    2 0 Отговор
    В събота в предаването "Ничия земя" също видяхме как се излежава присъда в българските затвори. Наред с всичко, което буди възмущение, недоумение и огромна погнуса станахме свидетели на най-голямото престъпление, а именно допускането на безобразия в затворите под покровителството на служители и началници. Свободното снабдяване с наркотици, образуването на банди, които тормозят, бият несъгласните с деянията им. Страшното е, че всичко се знае, а нищо не се прави. Споменаваше се някакъв Анатоли Борисов, който си разиграва коня както си иска. Вербувал хора, които да му служат при търгуването с наркотици и под негово покровителство несъгласните биват пребивани до осакатяване! Има ли нещо в държавата ни, което разровено, да не предизвиква отровна воня?! От една страна смъртната присъда е забранена, а от друга затворите за превъзпитание на престъпници са се превърнали в пълна съсипия за изтърпяващите присъди и средство за печалба на разни началници като Анатоли Борисов, който 100% ще излезе от невинен по-невинен!!