Last news in Fakti

20 Април, 2017 14:46 3 873 2

Задържаха банда лихвари, палили коли на длъжници

  • задържани-
  • лихвари-
  • палежи-
  • коли

Служители на ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет във Враца. Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 18 април 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец.

С.И., Р.Р., С.М., Д.М. и Д.П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

Четирима от тях са заловени във Враца, а петият – на летище София, при опит да напусне страната.

Операцията е пореден резултат от наложената политика на ГДБОП и СП за противодействие на местни престъпни структури, тероризиращи значителна част от населението в отделни региони чрез всяване на страх. Подобни действия бяха предприети срещу престъпни групи в с. Галиче, Сливен, Разград.

Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца е действала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като спрямо нередовните платци е прилагала силови действия. Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често „стимулирали“ длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.

До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия. При извършените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Р. Р. е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата задържани единствено Д.П. до момента е бил с чисто съдебно минало.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 2 Отговор
    САМО В ВРАЦА Идете в град Добрич там всеки втори е ЛИХВАР.
  • 2 Имитатори

    8 0 Отговор
    И защо се борим с последствията а не с първопричината ?