Last news in Fakti

24 Април, 2017 17:06 1 206 0

Прокуратурата се самосезира за битото дете в Ямбол

  • прокуратура-
  • ямбол-
  • бой
Прокуратурата се самосезира за битото дете в Ямбол - 1

Прокуратурата се самосезира по медийни репортажи относно случай на причинено насилие на дете в ОУ „Христо Смирненски“ в Ямбол. Това съобщиха от прокуратурата.

В хода на проверката трябва да се установи дали по отношение на детето е проявявана агресия, кога, къде, при какви обстоятелства и от кого е причинено насилието. Също така - поради какви причинни е възникнал инцидента, какво е провокирало и довело до причиненото насилие; причинени ли са телесни увреждания на детето и в какво се изразяват същите.

Проверката следва да установени дали е извършено в учебен час или по време на междучасие, както и къде точно е нанесен побоя- в сградата на училището – учебна стая, коридор или извън нея; кой е бил дежурният учител към този момент и същият бил ли е запознат със случая; дали по време на побоя са присъствали учители, възпитатели, охрана и били ли са уведомени същите за възникналия инцидент; предприети ли са мерки и действия за преустановяване на инцидента – какви, ако не са – поради какви причини.

Проверката трябва да установи касае ли се за системен тормоз над детето в училището и в случай, че е така – да се изследват обстоятелствата по всички случаи на проявено насилие над него.

Също така следва да установи дали по отношение на дете – приятелка на пострадалата също е упражнявано насилие или е отправена заплаха за живота й. В случай, че е така- да се установи кога, къде и от кого и по какъв начин е упражнено насилие спрямо нея и в какво се изразява заплахата; как е възприета заплахата от детето и страхува ли се то за живота си.

Трябва да бъде установено извършена ли е проверка от РИО в Ямбол относно случая и какви са резултатите от нея.Трябва да се съберат и характеристични данни за извършителите, водят ли се на отчет те в Детска педагогическа стая и дали са прилагани възпитателни мерки спрямо тях по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Проверката е възложена на ОД на МВР – Ямбол и трябва да бъде извършена в срок от 10 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА