1 585 3

Делото на Анита Мейзер започва отначало

Мартин Христов

Делото срещу Анита Желева Мейзер, обвинена за причиняване по непредпазливост смъртта на мъжа си и предложила подкуп на разследващия полицай, започна отначало в Окръжния съд във Варна.
Това се случва месец, след като апелативните магистрати върнаха процеса за ново разглеждане, съобщиха от съда.

Делото беше върнато за разглеждане от друг състав заради допуснати грешки от окръжните магистрати (ограничени права на частното обвинение в първоинстанционното производство). Сега адвокатите на Мейзер ще се борят да отпадне обвинението й за предложен подкуп.

В началото на съдебното заседание съдът прие, че, тъй като делото е между същите страни, майката на пострадалия Н.Д вече е конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Гражданският иск срещу Анита Мейзер е в размер на 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди в резултат на деянието.

Частното обвинение направи искане за отвод на наблюдаващия прокурор Виолета Радева заради съмнения в предубеденост по време на досъдебното производство, във връзка със способите, методите и правната квалификация на престъплението. Искането бе отхвърлено от съда като неоснователно, като председателят на състава се позова на ръководната роля на прокурора в досъдебното производство, дадена от Конституцията. Според НПК чрез обвинителния акт той определя рамките, в които се развива производството като факти и право. Съдът счита, че не са изнесени факти за предубеденост, а се касае за оплакване относно начина на събиране на доказателства и погрешност на квалификацията на престъплението.

Частното обвинение отправи второ искане за прекратяване на съдебното производство и връщането на наказателното дело в досъдебна фаза, което също не бе уважено. Съдебният състав счита, че законът дава възможност за събиране на доказателства по време на съдебното следствие и не е налице нарушение от страна на прокурора.

По искане на защитата на подсъдимата Анита Мейзер наказателното дело ще се гледа при условията на диференцирана съдебна процедура, като няма да бъдат изслушвани всички свидетели и вещи лица, а показанията и експертизите на част от тях в досъдебната фаза, ще бъдат приобщени към материалите по делото.

Защитата на Анита Мейзер отправи искане за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимата от „Задържане под стража“ в по-лека, а именно „домашен арест“, което съдът остави без уважение. Според състава, няма нови обстоятелства, заради които да бъде ревизирана мярката за неотклонение, а се касае за ново разглеждане на наказателно дело срещу нея по обвинения в две умишлени престъпления, с висока степен на обществена опасност. Този факт сам по себе си може да мотивира подсъдимата да се укрие или извърши престъпление, както и че не е изтекъл прекомерен срок за задържане.

Съдебното заседание бе отложено за 11 юли, от 9.30 часа, като на тази дата ще бъдат призовани част от свидетелите и вещите лица, по искане на страните в производството.

Варна / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 17:45  19.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • БАЙ КУРТИ
  Отговор
  2 12:18  20.05.17
  АНИТКЕ 4АКАМТЕ НА ПЛАЖА ИДВАЙ
 • бббббб
  Отговор
  3 13:16  22.05.17
  Докато има пари,делото винаги ще почва от начало.Като я издоят ще е пуснат условно.

Напиши коментар:


Публикувай