8 Юни, 2017 16:39 2 808 3

115 000 лева намерени в арестуваните служители на ДАИ

  • даи-
  • арести-
  • служители
115 000 лева намерени в арестуваните служители на ДАИ - 1

Повече от 115 000 лв. са открити у 12-те служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, които бяха арестувани по подозрения в корупция. Това стана ясно на брифинга на държавното обвинение днес.

12 от задържаните са изпитващи и заради акцията днес шофьорски изпити в София няма да се провеждат. Под стража са и двама собственици на автошколи.

Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова посочи, че досъдебното производство по случая е започнало на 14 май и в него са използвани и специални разузнавателни средства.

Така било установено, че буквално всекидневно неподготвени курсисти са предавали през собствениците на школите средства, които след това са стигали до изпитващите. С манипулация на жребия се гарантирало, че „подходящите” служители на автомобилната администрация ще отидат в „подходящата” школа.

„Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС. Както е казал един от задържаните: "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", разказа Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Прокурор Иван Гешев обясни, че корупционните схеми са били на принципа „с малки суми, но редовно” – по между 50 и 100 лв., но от голям брой курсисти. По думите му ГДБОП разработвала групата от януари 2016 г.

„След проведените над 36 претърсвания и обиски на лица продължават и в момента да излизат различни суми от книги, в коли, кутийки, картини и т.н.“, посочи обвинителят.

Според него с действията си изпитващите „застрашават националната сигурност, защото така на пътя попадат хора, които нямат умения за моторни превозни средства”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 0 Отговор
    Целата държава е такава
  • 2 DAI

    3 0 Отговор
    Тези пари са им джобни

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "DAI":

    Били са джобни сега ще духат супата без работа. Какво може да работи един инструктор- нищо. Даже и ремонт на автомобил не могат да направят.