2 165 3

Задържаха хората, организирали трафика на катастрофиралите на „Тракия“ мигранти

Задържаха хората, организирали трафика на катастрофиралите на „Тракия“ мигранти
Мартин Христов

Задържани са организаторът и членовете на канала за трафик за чужди граждани, чиито бус катастрофира на магистрала "Тракия", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Микробус бе пълен с нелегални мигранти, а при инцидента загинаха десет души, сред които и 16-годишният шофьор на колата.

„Това не е краят на действията по случая, на този етап полицейските служители продължават работа по оперативна информация“, уточни главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на брифинг в Пазарджик.

Той посочи, че постигнатият напредък в разследването е в резултат от ефективните съвместни действия на служители от ОДМВР - Пазарджик, СДВР, главните дирекции „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, със съдействието на ДАНС, под ръководството на Пазарджишката окръжна прокуратура.

Задържани са организаторът и членовете на канала за трафик за чужди граждани. Информацията в МВР е, че групата е сформирана извън територията на страната – посочи главен комисар Маринов и допълни, че в хода на разследването са снети обяснения от 15 свидетели. На този етап не може точно да бъде установена сумата, която чужденците са дали за прекарването им през границата, тъй като не съдействат на разследването и дават противоречива информация – по думите на част от тях, дали 5000-6000 евро за цялото трасе, други твърдят, че са платили 2000 евро само за преминаване през територията на България.

След възстановяване, оцелелите след тежката катастрофа ще могат да подадат молба за предоставяне на статут на бежанец. Тези, които не пожелаят да се възползват от тази възможност, ще бъдат настанени в Домове за временно настаняване от затворен тип. Осъществени са контакти с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан с цел подпомагане на идентифицирането на жертвите и ранените, защото от цялата група мигранти само един е имал документи, уточни главният секретар на МВР.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов информира, че първоначално досъдебното производство по случая е било образувано срещу неизвестен извършител за пътнотранспортно произшествие, а в последствие - и за трафик на хора. Организатор на канала е афганистански гражданин, повдигнати са му обвинения както за това престъпление, така и за притежание на наркотични вещества. Пазарджишкият окръжен съд е уважил внесеното вчера от прокуратурата искане и на задържаните -афганистанец и двама българи - са постановени постоянни мерки за неотклонение.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дим
  Отговор
  1 16:55  09.06.17
  Обикновения човек си задава един въпрос...Защо сега ,а не преди катастрофата?Къде бяха тогава всички тези изброени институции,щото ако им събереш разходите ,това не са милиони,това са милиарди на година и въпреки това НИЩО!
 • Тво
  Отговор
  2 17:27  09.06.17
  Обикновения човек си задава въпроса: От къде на къде ще се предоставя статут на бежанец на човек който не съдейства на разследването по дяволите???
 • Додо
  Отговор
  3 14:04  10.06.17
  ..."ефективните съвместни действия" всъщност са, че единия ман...л натопил другия. И пак питам - коя точно е била полицейската кола, която ги е ескортирала ?

Напиши коментар:


Публикувай