2 453 3

Връщат в затвора жесток убиец, пуснат предсрочно на свобода

Мартин Христов

Апелативният съд във Варна уважи протест на прокуратура срещу решение на Окръжния съд осъден на 20 г. затвор за убийство на студентка да бъде пуснат предсрочно.

Лазар Касабов е бил освободен условно, като със същото определение съдът е установил изпитателен срок, колкото е остатъкът от неизтърпяната част от присъдата, съобщиха от прокуратурата.

43-годишният Касабов бил признат за виновен и осъден първоначално на 13 години лишаване от свобода при строг режим за умишленото убийство на приятелката си Кремена Ат., извършено през март 2001 г., както и за придобиване и държане на автомат „Калашников“ със заличени серийни номера, за което е получил наказание 4 години затвор.

Съдът групирал двете присъди и му наложил да изтърпи по-тежката.

Последвал протест на Окръжната прокуратура и на втора инстанция присъдата от 13 била увеличена на 20 г. Това потвърдил и ВКС.

Убийството от 10-11 март 2001 година, извършено от работещия като охранител мъж, е шокирало обществото, подчертават от държавното обвинение. Тялото на студентката Кремена, след като била убита от Касабов с изстрел с автомата, било разчленено с трион и изхвърлено в местност в района на телевизионната кула над Варна и затрупано с камъни.

Личните вещи на момичето и автомата осъденият изхвърлил близо до Делфинариума във Варна. Останките от тялото на Кремена били намерени от пастир на 1 април.

В биографията на Касабов фигурира и причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда на студента Стефан Ст., извършено на 26 януари 1998 г. Тогава той сключил споразумение, по което за престъплението му било наложено само условно наказание от 3 години с петгодишен изпитателен срок.

Въпреки че Касабов показал положителни резултати в затвора Апелативният съд не е уважил пускането му с мотива, че е причинил смъртта на двама души, а деянията му се отличават с особена жестокост и бруталност. За прилагането на условното предсрочно освобождаване от затвора на осъдено лице се преценява и степента на обществена опасност, което не било сторено от първоинстанционния съд, отбелязват апелативните съдии.

Междувременно днес депутатите отмениха на първо четене така наречената поправка "Наглите", с която затворници можеха сами да искат предсрочното си освобождаване.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • съдията корумпе
  Отговор
  1 15:54  30.06.17
  Пребил до смърт студента и му дават 3 години условно!? Убийство по непредпазливост, според "съда" е трябвало да го бив по внимателно!? Егати държавата, уникален съд, уникални присъди. Няма ли кой да го застреля тоя изрод и всичко да приключва веднъж завинаги?

  Коментиран от #2

 • КГП
  Отговор
  2 17:56  30.06.17

  До коментар #1 от "съдията корумпе":

  и съдията също !!!!
 • кимаф
  Отговор
  3 19:44  30.06.17
  Видимо, много от коментиращите отъждествяват съдебната система с държавното управление. Това е, и крайната цел на тази съдебна система, която работи напълно съзнателно против държавата, именно за да предизвика брожение и напрежение. Нима съдийските изцепки са нещо неосъзнато - напротив. Известно е, че в основната си маса тълпата говеда разсъждават първосигнално, и точно това мислене е в полза на червените, които са майстори с дългогодишен опит в тази посока. Приватизаторката -капиталистка Корнелия, бързо префасонирала се в соц-номенклатурчик(явно такъв и е номера), е наясно с всичката тази работа, но заради нещастните и зяпачи по площадите продължава да лае като разгонена кучка, едновременно с инспирирането на клатещи държавното управление действия от страна на придърпания криминален контингент за целта. Но дрогаре, този път номера ви няма да мине, тъй като баламите стават все по малко, виждайки, че точно соц-ком лидерите им са си откровени капиталисти,....няма да мине дрогаре, ще видите оставка на мук. Пък смешноватите призиви за метежи също са печален опит. Колкото и да се тръшкате- нищо няма да стане, а баламурниците и подстрекателите ще бъдат подведени под отговорност със всички последствия,...ай сега да ви видя :) !

Напиши коментар:


Публикувай