5 858 5

ГДБОП разби престъпна група, въртяла измами с банкови карти

Организацията за източване на пари се простирала на територята на шест области в страната

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Открити са 7 работилници за изработване на скимиращи устройства; повдигнати са обвинения на 6-ма участници в престъпната схема

Специализирана полицейска операция с цел неутрализиране на организирана престъпна група, ангажирана с извършването на престъпления с електронни платежни инструменти, в частност изготвяне на скимираща техника, е реализирана на 12 и 13 юли т.г. Действията са проведени под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на областите София, Пазарджик, Русе, Варна, Добрич и Велико Търново. В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 24 адреса и 13 моторни превозни средства, задържани са 15 български граждани.

Само на територията на столицата са реализирани претърсвания на 12 адреса и на 9 моторни превозни средства, в рамките на 24 часа били задържани 11 лица. Установени са 3 работилници за скимираща техника, една от която била в апартамент в жилищна сграда, обособен и предназначен единствено за изготвяне на скимиращо оборудване. От там са иззети множество метални, пластмасови заготовки за различен тип скимиращи устройства, калъпи за производство на части за АТМ, панели и клавиатури за банкомати, множество скимиращи устройства, предназначени за копиране на данни от банкови карти. Открити са също така ПОС терминали, банкови карти, бели пластики, както и пистолет „Макаров“ със заличен сериен номер и 50 боеприпаси.

Други две работилници за скимираща техника са установени при извършени процесуално-следствени действия на 5 адреса на територията на Варна. Там са задържани други двама участници в престъпната дейност, иззети са множество електронни компоненти за АТМ, лайсни, усти с вградени четци, инструменти, ПОС терминал, пластики, множество мини камери с платки, 18 усти и метални пластини.

При претърсване на три адреса на територията на Велико Търново е задържан друг съучастник в престъпния занаят, там също е установена работилница за скимиращо оборудване, от която са иззети платки, камери, усти и други елементи, предназначени за изготвянето на скимираща техника.

Следваща аналогична работилница е открита при претърсвания на два адреса в Русе, в която са намерени картово устройство за банкомат, куфар с електронни части за банкомати и множество детайли, предназначени за изготвяното на скимиращи устройства, задържан е и местен жител, занимаващ се с престъпната дейност. Друг съучастник е установен при предприетите оперативни действия на два адреса в Добрич и с. Мокрище.

Общият брой на установените работилници за скимираща техника на територията на страната е 7, като от всички за иззети голямо количество скимиращо оборудване, предназначено за копиране на данни от банкови карти.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Специализирана прокуратура, обвинения са повдигнати на 6 лица, едно от които е обявено за издирване. Работата по случая продължава.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЮФКЪ
  Отговор
  1 17:51  14.07.17
  Залагам пакет печени фъстъци, че август ще се пекат на Слънчака.
 • 2 22:32  14.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • anonimen
  Отговор
  3 23:32  14.07.17
  iskam jurnalata ni izvestat i prisadite ,ako ima takiva ,shcot ni pisna ot mnogo hvanati i posle pusnati

  Коментиран от #4

 • ШОПА
  Отговор
  4 21:04  15.07.17

  До коментар #3 от "anonimen":

  Я па сакам да пишеш на кирилица
 • 5 08:56  16.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай