Last news in Fakti

16 Юли, 2017 17:44 11 386 7

Нова измама тормози длъжници с бързи кредити

  • измама-
  • длъжник-
  • кредит

С имейл хората били карани да плащат пари по сметка

Нова измама тормози длъжници с бързи кредити - 1

Длъжници към фирми за бързи кредити са жертви на нов вид измама у нас. Сигнали за това са получени в ГДБОП още от средата на март, съобщава "Монитор", като се позовава на информация от полицейските среди.

Мошениците намирали адресите на клиенти на фирмите и от тяхно име изпращали писма по мейла с текст "Искова молба". В нея било посочено, че собственикът на пощата дължи пари и му се дава срок в рамките на пет работни дни да се издължи, иначе за всеки ден ще му се трупат по 3,5 процента наказателна лихва.

Прочитайки писмото, което звучало доста логично, имало хора, които се хващали на измамата и превеждали пари по сметката на измамниците, вместо да си погасят реалните задължения. Едва след като от фирмата на кредитора ги потърсели, те разбирали, че са измамени, твърди изданието.

Заради подобни измами от ГДБОП съветват хората много внимателно да проверяват сметките, по които пращат пари, както и на кого точно ги превеждат.

Друга опасност, която се криела в тези спам съобщения, била и вирус, който се съдържал в писмото. При отварянето му компютърната система се заразявала. Така злонамереният софтуер започвал да краде лични данни и пароли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Baraev

    16 6 Отговор
    Всъщност тъпотията и глупостта на хората са причината за тези случки. Ако хората бяха умни нищо от тези номера нямаше да минава и така опитите щяха да спрат. Но тъй-като доста от опитите минават (разбирай хората са много тъпи) бандюгите не спират. Пък и няма вече закон за безделието ...
  • 2 Vasik Atanasova

    15 2 Отговор
    има и възрастни хора които не са компетентни и ги мамят
  • 3 beliq rom

    12 1 Отговор
    а може ли самите фирми да го правят?

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    6 1 Отговор
    Търсете първопричините. Първо всеки сульо и пульо в държавните институции разполага с лични данни. Мерките за опазването им са формални, действията са декларативни, никой пет пари не дава и контролът е нулев. Логическото свързване на електронна поща с реална идентичност може да доведе до доста злоупотреби, но на държавно ниво чиновника се пули неразбиращо и вика "''мчи кво от туй". Държавните институции все още използват имейли в abv.bg и gmail, няма никаква политика за пазене и раздаване на пароли за достъп. Дефакто няма и сключени договори с въпросните имейл доставчици, че нямат право да разкриват лични данни, напротив общите условия предоставят личните данни съхранявани в държавния имейл на фирмата доставчик на услугата. Често подобни списъци с длъжници се разменят на ниво държавни институции(съдилища и т.н) или между кредитни институции(често със спорен имидж).
  • 5 светофар

    2 0 Отговор
    А комисията за защита на личните данни какво прави?
  • 6 anonimen

    2 3 Отговор
    obajda mi se nakakav ot energoto che imam molba do policiata s nalakav problm po elektromera no za da go otstranat shce trabva da plata 3000lv kazah mu abe glupak az rabota v policiata i neznam za nikakva molba , ako si maj ela i vednaga mi zatvori -eh edin da mi padne samo
  • 7 Точния

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "beliq rom":

    Разбира се нали точно на тези фирми предоставями всички свои лични данни и имеили