Last news in Fakti

12 Декември, 2011 13:13 1 568 1

Старт на делото "Октопод" в съда (обновена)

  • октопод-
  • алексей петров-
  • соло

Алексей Петров: Борисов създаде спецсъда за репресия срещу мен

Старт на делото "Октопод" в съда (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Почти две години след шумната полицейска акция „Октопод“, делото срещу шестима обвиняеми, начело с бившата барета Алексей Петров, тръгна в Софийския градски съд. „Продължение на политическата репресия на Бойко Борисов срещу мен“ - така централният персонаж Алексей Петров определи процеса в кулоарите на Съдебната палата.

На подсъдимата скамейка са още Антон Петров- Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване. 

Алексей Петров призова управляващите да закрият специализирания наказателен съд за дела срещу организирана престъпност и корупция, тъй като спецзвеното било създадено заради него.

То трябва да заработи от началото на следващата година, а някои заподозряха, че именно „Октопод“ ще е първото знаково дело, което ще се гледа там. Петров призова за закриване на съда, тъй като струва милиони на данъкоплатците. 

Според наблюдаващия прокурор Светлозар Костов целта на обвинението не е била делото да се гледа в спецсъда, въпреки че е имало готовност за подобен вариант. 

През февруари 2010 година мащабна спецоперация „Октопод“ прати в ареста 20-тина души по широк спектър от обвинения – проституция, източване на ДДС и Кремиковци, пране на пари, рекет, търговия с влияние и други. По-късно част от обвиненията срещу членове на групата паднаха и така делото се раздели на две.

Всички шестима обвиняеми се явиха на дългоочакваното първо заседание на съда, съпътствано от затегнати мерки за сигурност и част от движението ЕКИПА, издигнато Алексей Петров за президент. Самият Петров ще разчита на помощта на шестима адвокати, един от които е от Лондон.

Алексей Петров е привлечен към наказателна отговорност за изнудвания, принуди и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Той ще отговаря пред Темида и за опит за убийство на ключовия свидетел Георги Цветанов.

Председател на съдебния състав е съдия Румяна Ченалова, която води делата за пране на пари по САПАРД срещи групата на бизнесмените Людмил Стойков – Марио Николов, както и за убийството пред клуб „Соло“. Обвинението ще водят трима прокурори, сред които и новоизбраният ръководител на специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Съдът отказа да допусне към делото да се гледат и финансовите претенции на пострадали, отказвайки да ги конституира като граждански ищци. Мотивът е, че иначе това би усложнило и без това нелекото дело. Техните искания възлизат общо на около 1 млн. лв. Сред ищците е и финансовото министерство.

Свидетели

Основният свидетел по делото Георги Цветанов призна пред журналисти, че много ясно си спомня побоя и заплахите, получени от Алексей Петров. В продължение на месец той бил постоянно следен, дори не можел да излезе от дома си. Години по-късно, той продължава да изпитва ужас от „заплахите, преживяния рекет с каратистки и психологически способи“. В показанията си той твърди, че Петров го заплашил да му отсече главата с военно полева лопата и да му извади зъбите с клещи. 

Обвиняеми

„Октопода вика „Дръжте октопода”. Надявам се до края на процеса да успеем да кажем кой е Октопода в България, кой е Октопода на прехода и кой ограби България”, така Алексей Петров коментира процеса, в който заема водеща роля. Бившата барета е на мнение, че обвинителният акт съдържа деяния, който е невъзможно да се извършат, а за съставянето му било проявено „сериозно въображение“ от министър Цветан Цветанов и прокурор Светлозар Костов.

„Това въображение е съчинило сцени, в които аз не съм участвал и ми се струва, че не са се състояли, а дори са несъстоятелни”, заяви екссъветникът от ДАНС. Петров допълни и новата си идея да организира конкурс за режисьори, които да пресъздадат „въображението“ на прокурор Костов.

Обвиняемият Цеко Йорданов заяви, че не познава никого от групата. Той е с обвинение за възпрепятстване на наказателно разследване. 

 

От първото заседание стана ясно, че свидетелите по делото на 179, обвинителният акт – 200 страници, вещите лица – 31, прокурорите – трима, адвокатите – над 15.

 

Следващото заседание е на 25 януари.

 

 

Обновена към 16.00 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велизар Дамянов

    0 0 Отговор
    Георги Цветанов много ясно си спомнял побоя ....., а пред Би Ти Ви през 99 защо каза в съдебната палата , че нямаш никакви претенции към Алексей пред цяла България бе серсем.....или огладня сега и дай да лъжем по делата барем изкараме нещо . Защото всичко ти е заложено в банката на която си шеф и няма отвързване . Пиша го за да прочетат всички за какво става въпрос и какви съсипат живота на Алексей и се правят на жертви.