495 2

Над 400 са телефонните измами от началото на годината

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Регистрираните телефонни измами за първите шест месеца на тази година са 408, спрямо 380 за същия период на миналата година. Това заяви Стефан Попов от сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" пред БНТ.

Попов каза още, че престъпните групи прозвъняват десетки, понякога и стотици номера ежедневно. След това за известно време да не направят нито едно обаждане. 2012 г. това престъпление беше в т.нар. "латентна сфера". Хората не ги заявяваха, най-вече от страх и срам.

Има положителна тенденция за разкриване на подобни измами - 61 разкрити през тази година, спрямо 27 миналата година. Най-крупната задигната сума е около 100 000 лв., каза Попов.

Основният сценарий в момента е този, при който телефонни измамници се представят за полицаи, с цел предотвратяване на "престъпление".

Областите Велико Търново, Плевен и Русе са първенци по брой на групите, занимаващи се с телефонни измами. Основният проблем е, че провинилите се получават ниски наказания. Дори има случай, в който телефонен рецидивист е извършвал измама от затвора.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • anonimen
  Отговор
  1 23:06  24.07.17
  na useki hvanat alo izmamnik sabarane na kashcata izcalo ,kato sborite tehnite drugi namat da posmeat
 • пенсионер
  Отговор
  2 16:00  26.07.17
  Чудо невиждано . как може човек да си хвърли парите през терасата , да ги постави на прага. Това не мога да го разбера . Независимо , че ги заплашват. Щом има телефон да говори с циганогите , да го използва нормално , полезно . МОЖЕ БАБИТЕ КАТО ГЛЕДАТ ОНЕЗИ ЛЪСКАВИ ИНДИЙСКИ ФИЛМЧЕТА В РЕКЛАМИТЕ ВМЕСТО СМОТАНИ РЕКЛАМИ ДА ВИЖДАТ ЗА КАВО СТАВА ДУМА. ЩЕ ИМ БЪДЕ ПОЛЕЗНО .

Напиши коментар:


Публикувай