707 3

Млада българка в UK спечели престижна награда за разследваща журналистика

Снимка: бТВ
Снимка: бТВ
Светослава Ингилизова

Преди месец млада българска журналистка спечели награда с разследването си за религиозна секта във Великобритания. Янита Георгиева е само на 22 години, но вече работи в арабския отдел на Би Би Си и владее 5 езика, съобщи бТВ.

Историята на свещеника Муун, основател на религиозната секта във Великобритания, дава началото на едно мащабно разследване.

В продължение на три месеца Янита Георгиева изучава структурата на религиозната група, като се среща с бивши и настоящи нейни членове.

„Тези хора вярват, че Муун е наследникът на Исус Христос и той, заедно с жена си, са истинските родители на всички хора. През 80-те са били изключително опасна група. Свещеникът Муун всъщност е бизнесмен, има над 120 бизнеса. Групата е била изключително силна, изолирали са хората от семействата им, приятелите им”, разказва Янита.

Но обстоятелствата в сектата се променят след смъртта на основателя й.

„Единствените млади членове са деца на бивши членове, но пък тези стари членове си вярват и за тях това е единственият отговор. Много от хората, които са били членове, в момента обясняват как да се предпазим от тях. Първото нещо, което казват, е,че никой не решава да стане член на секта. Те използват тактики за контролиране на мисленето. Първото нещо, което правят, е да променят начина на хранене, променят диетата ти, лимитират колко часа ще спиш на ден”, допълва младата журналистка.

В разследването се разказва и за масовите сватби, с които общността става известна.

„Всички членове на сектата се събират и се женят в Южна Корея на едни изключително огромни сватби и свещеникъ Муун избира кой за кого ще се ожени. В повечето случаи те не си знаят имената, не говорят един и същи език, единственото нещо, което ги свързва, е тази вяра”, посочва още Янита.

Тя се е свързала с лидера на тази група в Шотландия, казала му, че е момиче, което се интересува от църквата и иска да стане член.

„Този свещеник в шотландия започна да ми звъни всеки ден , искаше да ме запознае с жена си, с децата си, почна да ми праща видео по имейл. Но започнах да си мисля защо не ме убеждава и отговорът е лесен - защото в повечето случаи хората не търсят сектата, сектата намира тях, а на мен никой не ми проми мозъка, напротив, аз търсих информация и затова не се получиха нещата и не успяха да ме убедят, но така отне около 3 месеца да финализирам всичко”, изтъква Янита.

С труда си тя печели награда за журналист на годината, която ежегодно се присъжда на студенти във Великобритания.

„Наградата беше огромен шок, нямам идея как и защо избраха мен. Наградата означава абсолютно всичко за мен, защото всеки ден се будя, чувствайки се изключително благодарна, че съм част от тази индустрия и че мога да работя като журналист”, посочва младата журналистка.

След като живее 13 години в Бейрут, днес българката работи в арабския отдел на Би Би Си и владее 5 езика. Преди дни взе своята диплома от университета Робърт Гордън в Абърдийн.
Но в бъдеще не планира да се върне у нас.

„Много искам, но не мисля, че там мога да бъда журналистката, която искам да бъда. Професията е трудна навсякъде, но изключително трудна в България”, смята Янита.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лопатата
  Отговор
  1 11:52  29.07.17
  Браво на Янита! Да продължи с разследване на българската олигархия.

  Коментиран от #2

 • Къртев
  Отговор
  2 16:03  29.07.17

  До коментар #1 от "Лопатата":

  Че, к'во да и разследва на българската олигархия? То това е ясно на всички!
 • БАЙ МИЛЕ
  Отговор
  3 18:46  29.07.17
  БРАВО !!!!

Напиши коментар:


Публикувай