1 172 4

Нестор Несторов: Нито едно от убийствата на Прехода не е разкрито

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ
Мартин Христов

Не зная да е разкрито нито едно от знаковите убийства на прехода. Това призна в студиото на „Тази сутрин” Нестор Несторов, градски прокурор на София през 90-те и два пъти член на ВСС.

„Онова, което достига до прокуратурата е, че не достигат данни, които да сочат към конкретен извършител. Проверяват се различни версии, но в крайна сметка не може да се стигне до някъде, има безизходица. Или извършителят не е оставил никакви следи, или те са елиминирани, прикрити по някакъв начин. Не се съмнявам да е оказван чадър от когото и да е”, подчерта Несторов.

В същото време, той призна, че не знае защо не е бил информиран чрез бюлетина на МВР за знаковия грабеж с двойно изнасилване на децата на сем. Анчови в Чепинци през 1998 г., за който само двама от извършителите влязоха в затвора. Несторов разбрал за случая чак когато Цветан Цветанов като вътрешен министър го споменал (т.е. около десетилетие по-късно).

„Съдебната система се включва когато извършителят става известен, дотогава оперативно-издирвателната дейност е възложена на органите на МВР”, подчерта бившият прокурор. По думите му ако на този етап не е свършено достатъчно, няма как едно престъпление да бъде разкрито.

Несторов се обяви за удължаване на давността за разследване на тежките престъпления, която сега е 20 години, но, според него, трябва да е 35 до 50 години: „Възможно е някой, който е извършител, след 30 години да направи самопризнания, той ще остане ненаказан”. По думите му трябва да се сложи ред и в процедурите по отлагане на дела, защото в момента това се прави произволно: в едни случаи за след 4-5 месеца, а в други – за след 20 дни.

Като градски прокурор и съдебен кадровик той беше обект на проверки заради имотното си състояние. Днес Нестор Несторов не се определя като заможен човек. „Аз адвокатствам. В България пенсиите са ниски, получавам тавана от 910 лв.”, обясни той и допълни, че получава като хонорари до около 5000 лв. годишно и има приходи от наем.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лопатата
  Отговор
  1 10:34  02.08.17
  "Не се съмнявам да е оказван чадър от когото и да е”, подчерта Несторов." Когато "чадърът" е поръчителя, то не ти трябва втори такъв над него. Несторов явно е бил добра и удобна дръжка на чадъра.
 • помня
  Отговор
  2 17:27  02.08.17
  Прокуратурата осъществява следствен надзор! Корупцията в прокуратурата се разви точно по негово време.Забравиха кой беше главен прокурор как назначаваха прокурори и как замитаха.Оперативните служби затова не им вярваха.И не е вярно че няма разкрити убийства от тогава.Защо ли сега излиза.Защото са забравили какви ги е вършил и тогава нямаше интернет.
 • Хайко
  Отговор
  3 10:06  03.08.17
  Спомням си Б. Б.(да се свети името му) като стана Главен секретар на МВР и беше гръмнала бомба в някакъв офис. Бойко го следяха камерите той вървеше с една накривена шапка в изпочупения офис и подритваше стъкла и всякакви боклуци в случая УЛИКИ! Тогава да съм бил на 16-17 години и си викам абе тук не трябва ли да се изземват доказателства? Да има следствени органи...да се правят снимки...да се прибират доказателства.. Да ама не...бат бб върви и подритва улики. При този формат на парламента и играчите в него/и извън него/ тези убийства няма да бъдат разкрити.
 • anonimen
  Отговор
  4 11:52  04.08.17
  prochetete knigata ,, shcaika ,, i na georgi stoev knigite ,moje i da gi razkriete .ama nada li vi darji

Напиши коментар:


Публикувай