2 030 6

Осъдиха банда, хваната с "Узи"-та за цяло поделение

Седем души бяха обвинени за организирана престъпна група за придобиване, преработка, държане и незаконна търговия на огнестрелни оръжия

Снимка: МВР
Снимка: МВР
Константин Карагьозов

2 ефективни и 3 условни присъди наложи Специализираният наказателен съд на 5 души от 7-членната банда, задържана през ноември миналата година с 50 картечни пистолета „Узи", съобщиха от прокуратурата.

7-членната банда е подсъдима за организирана престъпна група за придобиване, преработка, държане и незаконна търговия на огнестрелни оръжия (в т.ч. на 50 картечни пистолета „Узи“). Месец след като на 6 юли 2017 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу тях, те се признаха за виновни, поискаха бързо производство и по-леки присъди.

Още преди внасянето на акта друг участник постигна споразумение с прокуратурата и бе осъден на 2 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок. Така само един от седмината обвинени за участие в престъпното сдружение ще бъде съден по общия ред, съобщиха още от прокуратурата.

Една година и 10 месеца лишаване от свобода получи ръководителят на групата Йордан Й., а година и три месеца затвор е наказанието на Данаил Г. 3-годишни условни присъди с 5-годишен изпитателен срок и пробационни мерки „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок 6 и 8 месеца са наложени на Веселин Й. и Тодор Й. Наказанието на Маргарита Т. е две години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.

Разследването срещу участниците в групата и изготвянето на обвинението срещу тях продължи по-малко от 9 месеца. Те бяха задържани на 19 ноември 2016 г. в София при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Тогава административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви след акцията, че "намерените огнестрелни оръжия могат да въоръжат, и то нелошо, цяло поделение".

При извършените претърсвания в ползвани от тях жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", картечен пистолет "Скорпион", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лева, голямо количество боеприпаси, части за огнестрелни оръжия.

Оръжейният търговец Ивайло П. внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та. Преди да ги продаде на групата е трябвало те да бъдат деактивирани (т.е. да бъдат преработени в негодни за стрелба). Вместо това, те са предадени като бойни, впоследствие номерата им са били заличени и са били подготвени за нелегална продажба.

Очаква се Специализираният наказателен съд на насрочи съдебното дело срещу седмия участник в групата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 15:24  16.08.17
  2 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок.................хахахахахахаххааххахахахахахахахахаххахахахаххахахахахаххахах НАЙ-ДОБРИЯ СЪД/ПРОКОРАТУРА В СВЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!! Да живеййййй.................хахахахахаххахахахахаххахахахаххахахаах Не не не не е това е края загубих и грам надежда. Близките 50години няма да се оправим. Напускайте колкото може по-скоро
 • Гост
  Отговор
  2 16:49  16.08.17
  Можеше 1 месец ол инклузив на Слънчака.
 • Гетоо
  Отговор
  3 20:45  16.08.17
  Смешници... МВР го развалиха от 15-20 г насам. Демократичните к..вета .Ще им излезе солено това.
 • Анархия в Бълхария
  Отговор
  4 19:26  17.08.17
  Тези съдии,вече се подиграват с държавата и народа.Присъдите са направо смешни за това престъпление.Не се ли замислиха,че от това оръжие ще пострадат страшно много хора.Че това е оръжие за преврат и революция.. Тероризъм...???

  Коментиран от #6

 • 5 10:45  18.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 10:48  18.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай