20 325 13

Иван, убил най-добрия си приятел: Нямаше да съм жив, ако не бях го наръгал

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ
Мартин Христов

Нямаше да съм жив, ако не бях наръгал приятеля си с нож. Това каза млад затворник в Бойчиновци, осъден за убийство, цитиран от bTV. Спречкване между най-добри приятели през 2013 г. води до смъртта на Искрен, който дълго време се бори за живота си.

Всичко започва когато двете момчета се срещат в дома на Искрен. Именно там се разиграва сцена на жестоко насилие.

„Тогава трябваше да му дам материал – марихуана. Сбихме се, той извади нож, разряза ми ръката. Първият път ми разряза дясната ръка, след това посегна втори път, с лявата хванах острието, избих ножа, взех го и го намушках няколко пъти”, разказва Иван.

„Тоя нож ми остана в ръката, защото сухожилията ми бяха срязани. Останах с криви пръсти. Отидох на мивката, пуснах вряла вода, не можех да си отворя пръстите. Ножът падна там. Нито съм крил следи, нито нищо”, допълва той.

Иван не си спомня точно какво се случило по-късно. Оставя приятеля си и бяга.

„Аз бях в твърде голям афект. Излязох, отидох на автогарата. Там ми стана лошо, бях изгубил много кръв вече. Извикаха ми линейка”, споделя момчето.

По тялото на приятеля му лекарите преброяват 14 прободни рани. Иван е осъден за опит за умишлено убийство.

„Ние отидохме ей така, да се напушим. Стигна се до този скандал и целия ми живот пропадна от тогава”, разказва той.

Иван признава, че всеки ден с приятелят му са употребявали голямо количество марихуана. Казва, че нямал друг избор, защото в онзи момент положението било „ти или аз”. Смята, че така е спасил живота си. Иван признава, че през цялото време е съзнавал, че може да убие Искрен.

„Като отидох на автогарата предполагах, че е мъртъв. Няма какво да лъжа, нито да крия”, спомня си Иван.

Така животът му се преобръща в един миг. Няколко месеца по-късно той вече е зад решетките на „Бойчиновци”.

„Имах цели, които да осъществя. исках да уча, да работя. Щях да стана студент” ,споделя с тъга Иван. В затвора момчето се опитва да е постоянно ангажирано, за да не мисли за инцидента. Изкарал е 2 курса – за готвач и дърводелец. В момента готви в кухнята на затвора. Всичките му приятели са шокирани от постъпката. За целият му престой в затвора никой от тях не го е потърсил.

„Аз съм 3 години и нещо тук, никой не ме е потърсил. Аз не искам да ги търся, защото всичките са наркомани”, разказва ни детето. Казва, че затворът го е лишил от свобода, но е променил изцяло съзнанието му. Радва се, че е попаднал тук, защото е спрял дрогата. Иван се определя като спокоен човек, а злощастният бой е бил първият в живота му.

„Един побой нямам, едно сбиване нямам. Бил съм толкова кротко дете, никога не съм се бил”, разкрива Иван.

Семейството на Иван е в Германия. Когато излезе иска да замине при тях. Смята, че постъпката му го е лишила от бъдеще в България.

„Искам да изляза и да постигна нещо в тоя живот. Искам да съм на свобода. Не искам да си спомням за това място”, казва младежът.

„Правя всичко възможно да изляза по-рано. 1 час да е, но да изляза по-рано”, допълва той.

Момчето вече е излежало 3 от 7-те си години. Надява се да бъде освободен предсрочно. Казва, че единственото, което винаги ще му напомня за онзи кошмарен момент са белезите по ръцете.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гостт
  Отговор
  1 11:16  23.08.17
  И пак се стига до въпроса за наркотиците сред младите...
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  2 11:27  23.08.17
  Комунизма бил лош режим и пионерчета и чавдарчета да си било унизително и подигравателно хахаха са сите вместо да са с вратовръзка са с нож и се ръгат зарад дрогата.....западни ценности
 • Цсз
  Отговор
  3 11:56  23.08.17
  Нали знаете какво е казал бай Тошо. Поискал като умре да го погребат с г.зъ на горе. Попитали го защо, а той казал защото ще дойде време да го лижете, но ще е прекалено късно
 • 4 12:51  23.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • АМАН
  Отговор
  5 13:42  23.08.17
  Аман от комундели. Стига сте ревали за тоя комунизъм. На кого се сърдите. Те комунистите направиха преврата на 10.11.1989 г. за да могат да крадат безнаказано. Кого упреквате за това и аз не знам. Има един лаф - "Кой ми се с..а в гащите. И вие така.

  Коментиран от #6

 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  6 14:31  23.08.17

  До коментар #5 от "АМАН":

  Преврата не е от комундели а от врага с партиен билет....комунистите бяха до 1989 година защо преди това нямаше такива урудщини?
 • Иван Господинов
  Отговор
  7 15:23  23.08.17
  Пускайте го има много комунисти за трепане
 • Фго
  Отговор
  8 15:28  23.08.17
  Тошибиян Наркомани и убити винаги е имало и винаги ще има.просто едно време криеха и не казваха на хората какво се случва.това не прави вашият комунизъм по безопасен.

  Коментиран от #9

 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  9 16:21  23.08.17

  До коментар #8 от "Фго":

  При комунизма дрога имаше само за висшете кръгове на артистичните среди и всичсо беше под контрол и се следеше много стриктно просто тогава нямаше как дете на 15 до се сдобие с каквато и да е дрога защото нямаше от къде

  Коментиран от #10

 • до Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  10 17:23  23.08.17

  До коментар #9 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

  Айде като не ти харесва тука що се мъчиш - стегай самара и бегай към Русия или северна корея !
 • До автора на статията
  Отговор
  11 18:30  23.08.17
  Проверете си информацията преди да публикувате нещо !!! Как може да напишете „Иван, убил най-добрия си приятел...” също и „води до смъртта на Искрен?!?!? Момчето си е живо и здраво!!!
 • АГЕНТ ТЕНЕВ
  Отговор
  12 18:59  23.08.17
  ВЛЯЗЪЛ В ЗАТВОРА.... ПОПАДНАЛ НА ХОРА......И... СТАНАЛ ЧОВЕК....
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  13 19:39  23.08.17
  стига лъга ти пак не е сигурно че ще си жив

Напиши коментар:


Публикувай