7 Септември, 2017 17:15 7 468 16

Хванаха трима иманяри с над 1000 артефакти (СНИМКИ)

  • иманяри-
  • ямбол-
  • артефакти-
  • елхово
Хванаха трима иманяри с над 1000 артефакти (СНИМКИ) - 1
Снимки: Прокуратура Ямбол

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа двама мъже от Бургас и (на 25 и 46 год.) и един мъж от гр. Елхово (на 62 год.). В Елхово и Бургас те държали общо около 1 000 археологически обекта (над 740 монети, статуетки, пръстени, печати, накити и пластики и други).

Случаят бе оповестен пред медиите днес от Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров, Административния ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол Дойчин Дойчев, Директора на ОД на МВР – Ямбол главен комисар Генчо Иванов.

Петров съобщи, че случаят е най-значимият разкрит на територията на Ямбол през последните години. Той добави, че мъжете са задържани в своите коли след извършване на сделка за продажба на част от археологическите обекти. Непосредствено след това са извършени претърсвания и изземвания в два апартамента в Елхово и три апартамента в Бургас, където са намерени множество артефакти, 7 металотърсача и други технически приспособления. В задържаните са открити и класьори за римски, византийски, древногръцки монети.

Хванаха трима иманяри с над 1000 артефакти (СНИМКИ)

Предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да поиска от съда на тримата задържани да бъдат наложени постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Дойчев съобщи, че за това престъпление в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години, конфискация на част или цялото имущество и „глоба“ в размер от 3 000 до 15 000 лв.

Престъпната дейност на тримата мъже е продължавала с години, тъй като намереното датира от различни епохи и очевидно е намирано на различни места. Работата по случая продължава и може да се очакват и други задържани лица по конкретния случай.

Археологическите ценности датират от времето V век пр. хр. до ХVІ в. от н.е. Обектите са древногръцки, римски, византийски, тракийски и османски и са изключително ценни.

Хванаха трима иманяри с над 1000 артефакти (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига права и свободи,има и задължения!!

    49 3 Отговор
    Трима нещастници ще платят за всички крадци,убийци,изнасилвачи и други буклуци от разните му партии и парламенти със най тежката присъда задържане под стража.Истинските бандити се освобождават веднага за да може да крадат, убиват,а тези които са събирали стотинки които ще изгният в земята защото археолозите не могат да вървят в дъжд и сняг по 20километра,сега са най големите престъпници в Мутраландия.Е това вече е супер наглост и гавра с обикновения човек който не е от правоимащите...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 рер

    18 2 Отговор
    Я сега да видим колко от тези неща са ментета и колко не, защото според интервю на началника в ГДНП 80% от антиките за чужбина били ментета !!!
  • 5 Фараон

    33 2 Отговор
    Сигурен съм,че 90%от задържаното са боклуци,които като ида да предм в музея и ги хвърлят в коша,а сега станаха супер ценни,щото някои трябва да изгори та да отчетем няколко хиляди разход. В наша ш...на държава никога няма да има свестни европейски закони,освен ако не я изринем накрая всичката тая мърша от парламента.
  • 6 Гневен

    26 4 Отговор
    Значи престъпниците дето обраха КТБ са нищо сравнение с тия тримата,капо ди тути капи!
    Събирали монети дето нямат,ама нищо общо с Българската държава и затова ще лежат в затвора и конфискация на цялото имущество!!!
    ЕВАЛА бе правосъдие,ЕВАЛА бе правораздаване!
  • 7 Vero

    8 0 Отговор
    Всеизвестен факт е , че всички иманяри работят за В.Б.-ЧЕРЕПА. Не доставят ли и да продават на неговите изкупвачи е ето какво им се случва. Другия път ще знаят на кой да продават, и тогава и да ги хванат доброволно ги пускат.
  • 8 jp power

    16 1 Отговор
    Хората се блъскат като луди за едното парче хляб,а ченгетата ще ги рекетират. Да не са ги крали от някой музей??? В цял свят това е регулирано само не и тук. М....ла ще ти изнесе цялата къща и ще получи поредната висящи присъда...а крадливи банкери,политици,нарко дилари ще лежат на плажа в някоя екзотична страна.
  • 9 Ноя

    14 2 Отговор
    Ш...на и безправова държава.Във всяка нормална държава дават процент от стойноста на намерена антика а тук вкарват във затвора
  • 10 poparenia

    5 1 Отговор
    Евала,хванаха наи накрая престапниците дето убиват и крадат народеца...Идиоти....
  • 11 Навуходоносор

    0 0 Отговор
    АртефактА, тъй като не са одушевени.
  • 12 Смешковци

    5 0 Отговор
    Това на снимките е 90 процента боклук. Изтъркани и увредени от времето железа. Може и да има нещо ценно и рядко , но то е малко. Ама как иначе ще се напише 1000 артефакта от които ценни са 10, другото боклук.
  • 13 бай хой

    3 1 Отговор
    бреййййй как хванахте такива високопоставени босове на мафията???
    ЕВАЛА - ВЕЛИКИ СТЕ! и през комунизма нямаше такива малоумщини, музеите изкупуваха намереното от търсачите и дори имаше официален ценоразпис за монетите - гръцки, римски, византийски и т. н. да не говорим как е и сега в белите държави от европа - търсенето не се наказва, не се преследва а се поощрява от държавата!!!
  • 14 СМОТАНЯЦИ 2

    3 1 Отговор
    МНОГО МНОГО МНОГО СМЕШНА БЕЗПРАВОВА ДЪРЖАВА.
  • 15 Тиквата с магнолиите

    2 1 Отговор
    Вместо да стоят в земята и да гният от изкуствени торове тези хора са ги спасили като са се скъсали от работа ...колко кубици пръст са прекопали колко са си рискували живота ...и изведнъж ги изкараха престъпници ...С идването си на власт БОКО ТИКВАТА промени всички закони с цел да рекетира и обира населението ...Според тези нови закони всеки Българин е престъпник по,, закона за опазване на културните ценности ""Може тези хора да им предстои съпоструваща операция...но ТИКВАТА не дава ...с новите си бандитски закони ..
  • 16 Бай ганьо

    1 0 Отговор
    Полицаите да кажат за златните артефакти които прибраха.