3 019 4

Откраднали над 800 монети от откритото в Мездра съкровище

Мартин Христов

Голяма част от сребърните монети от намереното в Мездра съкровище са изчезнали, съобщи директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски, цитиран от BulNews.

Kaкто вчера стана ясно, при изкореняването на плодно дърво в двор на къща на улица „Александър Стамболийски № 99” в железничарския град бе открито керамично гърне, пълно със сребърни монети. То е било в имот, собственост на сестрите Петя и Нели Кръстеви, който граничел с този на Венелин Цолов.

Оказва се обаче, че малко след намирането на имането някой му е посегнал.

От снимка, направена минути след откриването на съкровището, става ясно, че 182-те монети, предадени на Регионален исторически музей във Враца, са малка част от цялото количество в керамичния съд.

Според историците в него вероятно е имало около 1000 монети, което означава, че музеят е получил едва 1/5 от цялото количество.

Към момента не е известно на широката общественост кой точно е грабил с шепи от съкровището, но със сигурност, този който е направил снимката с всичките монети, публикувана в мездренски сайт, разполага с тази информация.

„Искам да отправя апел към хората прибрали останалите монети да проявят доблест така, както тези, които предадоха монетите и да ни ги предадат, за да нямат проблеми с властта", заяви Ганецовски. За липсата е уведомена и областната дирекция на МВР във Враца, която вече работи по случая.

Оказва се, че монетите са от изключително голямо историческо значение и са поредната ценна находка. Все още не са датирани от кое точно време са, което означава и че няма как да бъдат остойностени.

По предварителна информация те са от I-III в., но не са изцяло идентифицирани все още. Очаква се това да се случи до 10 дни, когато находката ще бъде вече напълно готова за представяне в музея.

Враца / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Марадона
  Отговор
  1 19:50  14.09.17
  Всяко що-годе свестно ченге би могло да ги намери за 24 часа, друг е въпросът че у нас ченгетата не правят нищо - шефовете на РПУ-тата не им го изискват, може би такъв е материала - просто няма свестни чентега
 • Гост
  Отговор
  2 22:16  14.09.17
  Защо ще ги предават на мозеят когато са намерени в частен имот.
 • 3 04:04  15.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Монархист
  Отговор
  4 17:07  17.09.17
  Откритото в частен имот не е на държавата!Музея трябва само да ги проучи и би следвало ако ме иска да гинплати дабги върне на собственика на земята!

Напиши коментар:


Публикувай