14 Септември, 2017 19:38 3 803 4

Откраднали над 800 монети от откритото в Мездра съкровище

  • съкровище-
  • сребро-
  • мездра

Голяма част от сребърните монети от намереното в Мездра съкровище са изчезнали, съобщи директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски, цитиран от BulNews.

Kaкто вчера стана ясно, при изкореняването на плодно дърво в двор на къща на улица „Александър Стамболийски № 99” в железничарския град бе открито керамично гърне, пълно със сребърни монети. То е било в имот, собственост на сестрите Петя и Нели Кръстеви, който граничел с този на Венелин Цолов.

Оказва се обаче, че малко след намирането на имането някой му е посегнал.

От снимка, направена минути след откриването на съкровището, става ясно, че 182-те монети, предадени на Регионален исторически музей във Враца, са малка част от цялото количество в керамичния съд.

Според историците в него вероятно е имало около 1000 монети, което означава, че музеят е получил едва 1/5 от цялото количество.

Към момента не е известно на широката общественост кой точно е грабил с шепи от съкровището, но със сигурност, този който е направил снимката с всичките монети, публикувана в мездренски сайт, разполага с тази информация.

„Искам да отправя апел към хората прибрали останалите монети да проявят доблест така, както тези, които предадоха монетите и да ни ги предадат, за да нямат проблеми с властта", заяви Ганецовски. За липсата е уведомена и областната дирекция на МВР във Враца, която вече работи по случая.

Оказва се, че монетите са от изключително голямо историческо значение и са поредната ценна находка. Все още не са датирани от кое точно време са, което означава и че няма как да бъдат остойностени.

По предварителна информация те са от I-III в., но не са изцяло идентифицирани все още. Очаква се това да се случи до 10 дни, когато находката ще бъде вече напълно готова за представяне в музея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    11 4 Отговор
    Всяко що-годе свестно ченге би могло да ги намери за 24 часа, друг е въпросът че у нас ченгетата не правят нищо - шефовете на РПУ-тата не им го изискват, може би такъв е материала - просто няма свестни чентега
  • 2 Гост

    15 7 Отговор
    Защо ще ги предават на мозеят когато са намерени в частен имот.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Монархист

    2 2 Отговор
    Откритото в частен имот не е на държавата!Музея трябва само да ги проучи и би следвало ако ме иска да гинплати дабги върне на собственика на земята!