544 2

Шест години затвор за трима сирийци, обвинени в тероризъм

Магистратите приеха, че те са виновни за това, че са преминали границата с цел тероризъм, но не ги признаха за виновни за това, че са членове на терористични организации

Маргарита Илиева

Специализираният наказателен съд осъди тримата сирийци Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим на по 6 години затвор при първоначален строг режим, предава "Нюз бг".

Магистратите приеха, че те са виновни за това, че са преминали границата на България с цел тероризъм, но не ги призна за виновни за това, че са членове на терористични организации.

Каква е разликата между това за какво ги оневиниха и за какво точно получиха присъди, ще стане ясно, след като станат ясни мотивите на съда, обясни адвокат Людмил Рангелов пред журналисти след съдебното заседание вчера.

По думите му това е първото дело за тероризъм от този вид.

Решението не е окончателно, а адвокат Рангелов заяви, че ще обжалват присъдите.

В съдебната зала и тримата обвинени помолиха да бъдат оневинени.

Пред съда Ал Фанди Ясим заяви: "Само казвам, че не съм терорист".

Абдулхамид каза, че пътувал към Сирия, за да види болната си майка и също не е терорист.

Ал Фади обясни пред магистратите, че пътуването му е продиктувано от това да види своя близка, която е болна.

"Думичката тероризъм я чухме едва когато бяхме в стаите за разпит", допълни той.

От държавното обвинение посочват като основни доказателства снимки на бойци от терористичните организации, намерени в мобилните им телефони и комуникацията им чрез смс-и с неустановени по делото лица.

Адвокатите на тримата обвинени отхвърлиха обвиненията и посочиха, че няма доказателства срещу клиентите им да са искали да се присъединят към терористична организация.

Според тях и според експертизата не може да се приеме, че подсъдимите имат симпатия, а камо ли съпричастност към терористични организации.

По снимките от мобилните им телефони също не може да се направи такъв извод.

Адвокат Ивайло Абаджиев, който е защитник на Ал Абдалах Фади посочи, че само на отказа да ядат свинско, за това, че са с брада и лошо се изказали за президента на Египет, не може да се счита, че са имали намерения да се присъединят към ИДИЛ.

Припомняме, това е втора присъда у нас за тероризъм - през юни месец Иван Захариев, станал известен като Джон Терориста, получи присъда от четири години лишаване от свобода.

Специализираният наказателен съд призна за виновен 21-годишният българин с австралийски паспорт, роден във Виетнам, за подготовка на терористичен акт в Германия.

Това е първата присъда от български съд за тероризъм. Иван Захариев бе задържан по обвиненията в края на септември месец миналата година.

Другото дело, което се води за тероризъм от български съд, е делото за атентата в "Сарафово".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Stefko 88
  Отговор
  1 09:10  15.09.17
  щом са черни значи са за затвора какво му мислят толкова виновни ли са или не?
 • възмутен
  Отговор
  2 18:56  15.09.17
  Всички бежанци преминават границата ни с цел тероризъм. Които не е терорист да минава през КПП. Границата ни не е за украса за да си минават без проблеми през нея. Терористите ги изпратете на Меркел да ги осинови.

Напиши коментар:


Публикувай