1 009 0

Задържаха поляк за сутеньорство, иска в наш затвор

Светослава Ингилизова

Задържан е 41-годишен полски гражданин, издирван за изтърпяване на присъда за сводничество, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Добрич.

Мярката е наложена в изпълнение на Европейска заповед за арест. Тя е издадена от Окръжен съд - Варшава с искане за задържане и предаване на полския гражданин Томаш П. с цел изтърпяване на постановена срещу него ефективна присъда. Мъжът е бил осъден в родината си на 3 години лишаване от свобода за сводничество и сутеньорство с грабеж.

Присъдата е влязла в сила през февруари 2012 година. Мъжът е бил задържан на 11 септември тази година в курорта „Албена“. Пред съда полякът е обяснил, че живее в България от 2 години, като пребивава в село Оброчище.

Той е отправил молба да не бъде екстрадиран в Полша, а да изтърпи наказанието си тук, като изрази готовност да се откаже от полското си гражданство и да приеме българско, защото тук се чувствал по-спокоен.

Мъжът е заявил, че сам е отишъл в полицията, веднага след като разбрал, че е издирван от полските власти и няма намерение да се укрива. Окръжният съд обаче е взел спрямо полския гражданин най-тежката мярка за неотклонение, която съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест в случая е безусловно задължителна.

При постановяване на съдебния акт беше отчетен и фактът, че Томаш П. умишлено е напуснал пределите на родината си преди приключването на наказателното производство срещу него, осуетявайки изпълнението на наложеното му наказание.

Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна. Делото за разглеждане по същество на Европейската заповед за арест е насрочено за 20 септември.

България


Напиши коментар:


Публикувай