649 1

1000 лв глоба за внук, пребивал баба си

Заради чистото му съдебно минало се е отървал само с административна санкция

Маргарита Илиева

1000 лева глоба наложи асеновградският районен съд на висшист, който не изпълнил заповед да не приближава до дома на баба си.

Възрастната жена била поставена под закрила на 11 април тази година, тъй като внукът й Димитър Илиев я пребивал.

След уволнението му от работа останал без доходи и започнал непрекъснато да иска пари от нея. Стоянка Илиева потърсила помощта на магистратите заради натиска от страна на внука си да му прехвърли жилището си.

Той бил отстранен от дома с въпросната съдебна заповед. С нея му се забранявало да упражнява насилие над баба си, както и да доближава апартамента и местата й за отдих на по-малко от 20 метра.

Десети дни по-късно обаче отново влязъл в нейния дом. Илиева се притеснила, че отново ще й нанесе побой, и сигнализирала в местното полицейско управление.

Със служителите на реда мъжът се държал арогантно и нагло и първоначално отказал да си тръгне. Наложило се да бъде конвоиран до РУП - Асеновград, където бил задържан.

Заключението на комплексната съдебно - психиатрична и психологична експертиза е, че Илиев може да отговаря за действията и постъпките си и да носи наказателна отговорност.

Заради чистото му съдебно минало се е отървал само с административна санкция.

"За неизпълнението на заповед за защита от домашно насилие законът предвижда до 3 години затвор или глоба до 5000 лева.", обясниха от прокуратурата.

Според експертите от неправителствената организация "Джендър алтернативи" в Пловдив в последните няколко години се отчита бум на тормоз над стари хора в града и по селата от страна на техни роднини.

В болшинството от случаите младите искали възрастните да им припишат имот приживе. Имало баби и дядовци, които го правели, а след това оставали на улицата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ДДР
    Отговор
    1 14:07  18.09.17
    Тази организация само с тормоз от страна на роднини ли се занимава?! А с тормоза над старите хора от страна на мургавите не се ли занимава???

Напиши коментар:


Публикувай