Last news in Fakti

21 Септември, 2017 11:59 2 713 7

Освободиха районната прокурорка на Варна заради запой в работно време

  • цветанка гетова-
  • прокурорка-
  • варна-
  • запой

Районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова е освободена от ръководния пост заради скандала от пролетта, когато тя и заместничката ѝ Милена Даскалова бяха засечени да пият алкохол в ресторант в работно време. Въпреки че поведението им, уронващо престижа на съдебната власт, е било констатирано на място от висшестоящи прокурори, двете останали в заведението до вечерта, като от обяд поръчвали уиски, бира и ракия, припомня "Правен свят".

По случая беше образувано дисциплинарно производство и вчера Прокурорската колегия реши с 8 гласа "за" и един "против" да накаже Гетова, като я освободи от поста административен ръководител на Районната прокуратура във Варна. Висящо дисциплинарно дело по казуса има и срещу Даскалова.

Случаят с пиянския запой е от 13 март т.г., когато Гетова и Даскалова напуснали работните си места в 13,38 ч. и със служебен автомобил отишли в заведение, като повече не се върнали на работа. На мястото отишли и проверяващи прокурори, които видели двете си колежки в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон, който до 15,30 часа показал консумация на 6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири. След това проверяващите си тръгнали, но Гетова и Даскалова останали до 21,00 ч.

Срещу обвинителките има дисциплинарни дела и за случай от края на м. г., когато жена подала сигнал в МВР срещу мъжа, с когото живее, защото я заплашил с убийство. Особеното в казуса е, че въпросният човек вече е бил осъждан за убийството на първата му съпруга. След като разбрали за случая, Гетова и Даскалова се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, като прекъснали разпита на пострадалата. След това обяснили на жената, че с подадената жалба може да вкара мъжа в затвора, а той имал много познати и не бил това начинът да се защити. Жената била разубедена и се отказала от сигнала си. Заради този случай главният прокурор беше поискал уволнението на Гетова.

През май пък Цацаров командирова Гетова като редови прокурор във Видин за 3 месеца, а Даскалова беше пратена в Монтана, но срокът на командироването им изтече. Даскалова беше и отстранена от ръководна длъжност за 3 месеца.

На днешното си заседание Прокурорската колегия прекрати и дисциплинарното дело срещу бившия следовател Петьо Петров. До него се стигна, след като в началото на 2015 г. ВКС окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров по делото за подкуп, а в решението се казваше, че делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от Петров. Тогава обаче ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу Петров въпреки предложението на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, а след това съветът освободи Петров от съдебната система по негово искане. Отказът за дисциплинарка беше отменен от съда и миналата година ВСС все пак образува дело срещу подалия оставка следовател.

После пък Върховният административен съд (ВАС) отмени и решението за гласуваната оставка на Петров. Финалът на казуса дойде в края на юни т. г., когато петчленен състав на ВАС пък отмени решението на тричленния и така Петьо Петров окончателно напусна системата. Именно с аргумента, че вече не е следовател, прокурорската колегия днес прекрати и дисцплинарката срещу него.

Ново дисциплинарно дело пък беше образувано днес срещу окръжния прокурор от Плевен Димитър Захариев. Той беше арестуван в началото на юни в съдебна зала в Софийския градски съд, където е подсъдим за оказан натиск над починалия вече свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов. Арестът му пък беше във връзка с ново разследване, според което Захариев е покровителствал престъпна група за рекет, ръководена от Камен Балбузанов-Куката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби КОЧА

    17 2 Отговор
    За има няма 2ч по3 ракии 1 уиски и 1 бира ми тея спокойно могат да ми правят компания на масата без да изостават БРАВО! !!!😂😂
  • 2 Лупи

    8 1 Отговор
    Имало е един глас против. Е тоя дето го е дал трябва да бъде уволнен заедно с тия мърши, а тоя дето ги е назначил първоначално, да се разследва. Много лесно се решава всичко, като хванеш една мърша и по нея може да се стигне до върха понеже те са овързани, като свински черва, но никой няма да го направи. Просто някой кой да разследва в тая държава и няма кой да защити разследващия.
  • 3 Опааа стана тя

    1 0 Отговор
    На Милена Даскалова майка и не я ли готвиха за ДЕПУТАТ навремето??? Мария Даскалова - беше шеф на Следствието дълги години...
  • 4 незнайко

    2 1 Отговор
    Защо не пише в коя компания са били ? Едва ли, при тези количества алкохол, са били само двете !
  • 5 A3e

    1 0 Отговор
    Тая пача я даваха в "Господари на Ефира" преди около 2г., как прикриваше цяла група полицаи и след като се доказа в съда, че са лъжесвидетелствали, от 8 май осъдиха само 2-ма и то мн леко. Случаят беше касаеше 1 човек, който задал въпрос на полицай, ушев почнал да уфря и блъска човека и го опандизили и т.н., цяла група от около 8 човека го натопили, а се оказа, че в 1 сграда наблизо имало охранителна камера заснела всичко, която оневинява горкия човек. Имал е голям късмет, щото на дървото пред камерата му били окапали листата и имало видимост, иначе той щеше да е в затвора. За виновните - ясно, наказани няма, а тая прокурорка се държеше изключително нагло. Мършата си е мърша, 1 път като излъже и си демонстрира поведението е достатъчно, а сега излизат и още случаи срещу нея... Докога ше ги търпим такива, Народе????
  • 6 A3e

    2 0 Отговор
    Твърдяха, че горкият човек е нападнал полицай (а бе точно обратното), а жена-полицай с изключително нагло държание твърдяла, че той я опипвал и т.н. Но камера е заснела как те го бият и го арестуват за нищо. На всяка по-оживена улица и на всеки площад трябва да се постави камера да се изясняват криминалните случаи, защото сме такъв народ, че нямам думи... Полицията ни гази, а циганите ги пази, и се на.ират от тях...
  • 7 boticha

    2 0 Отговор
    Да сте видели в България мъдър човек на висок пост....от 30 г.насам