Last news in Fakti

22 Септември, 2017 16:44 13 269 7

Престъпна банда удари чейндж бюра в Бургас и Слънчев бряг (ВИДЕО)

  • престъпна-
  • банда-
  • уар-
  • чейндж-
  • бургас-
  • слънчев бряг

Престъпната организация се състои от около 10 души, които имат по 3-4 фалшиви самоличности. Били замесени и в убийство

Това е история за банда грузински мафиоти, които в продължение на 12 месеца успяват да оберат шест обменни бюра в София, Пловдив, Бургас, Хасково и Слънчев бряг, предава "168 часа".

Според службите те са международна престъпна организация от около 10 души, които имат по 3-4 фалшиви самоличности, ползват до 10-ина различни телефона всеки.

Били замесени и в убийство.

При последния им удар в Бургас на 4 юни тази година те са записани с видеокамера.

Сравнение на този запис с друг, направен при акцията им в София по-рано, показва, че става въпрос за едни и същи хора.

Полицията е установила самоличността им и групата е обявена за международно издирване, тъй като има информация, че са напуснали страната.

За измамите, които наглата групировка извършва, разказва мъж, който се е опарил от тях.

Мъжът е от Бургас, но поради лични съображение името му се пази в тайна, както и мястото, където се намира сарафското бюро.

“Измамата с мен стана на 4 юни, но всичко реално започна седмица по-рано" - разказва собственикът на бюрото в Бургас.

"Тогава се появи млад мъж, който ми говореше на руски, а по-късно разбрах, че е грузинец", допълни той.

"Каза ми “Добър ден! Ние се занимаваме с внос и износ, работим с цели кораби. Искаме да обменяме при вас. Да купуваме евро, но ще ни трябват в купюри от по 500", разказва измаменият мъж.

"Попитах го какви суми ще обменят. Той ми обясни, че по 4000-5000 евро, и му казах, че няма никакъв проблем. В този ден и час нямах нужната сума, защото минаваше 18 часът вечерта, и се уговорихме да ми звънят предварително, когато ще идват. Така че направо се разбрахме на другия ден следобед да заповядат отново", оплаква се той.

"Грузинецът се появи на следващия ден след 12,30 часа по обяд и направо попита дали може да влезе при нас в помещението зад желязната врата, защото се страхувал. Ние по принцип имаме такава практика в подобни случаи и аз го поканих. Ние бяхме отзад заедно с моя колега. Влезе при нас и каза: "Дай да видя еврото. Дали всичко е наред, защото на едно място ни излъгаха с фалшиви. Подадох му 10 банкноти от по 500 евро и му казах, че за тях трябва да ми плати 9775 лв. Той ги огледа, одобри ги и помоли да му ги оставя в една малка кожена чантичка, която да приберем в нашия сейф, докато той се върне с левовете", обяснява мъжът.

"Той, както и възрастният му съучастник, който реално ме измами по-късно, винаги действаха така. Идват, гледат евробанкнотите, оставят ги при нас и излизат. Ходят някъде навън да теглят пари и след 15-ина минути се връщат, за да платят и да си вземат еврото. Така и стана при този първи път, като той дори ми остави и едни 1000 лева залог, че ще се върне. Ясно е, че така се е опитвал да спечели доверието ми. След ден-два дойде отново и повторихме цялата операция с 5000 евро. Но по-следващия път вече пристигна в бюрото с по-възрастния грузинец. И отново същата операция. Последва случай, когато в един ден дойдоха и двамата - младият сутринта, старият следобед, и всеки си купи по 5000 евро, като важното за тях, както обикновено, бе те да са в купюри от по 500", разказва опареният собственик.

Грузинците плащали винаги с чисто нови банкноти от по петдесет лева. При едно от посещенията по-старият грузинец му казал, че ще дойде да купи евро и лично за себе си, поискал банкнотите да са чисто нови. Мъжът обещал да му намери.

"Тогава всъщност той проигра пред мен измамата, която щеше да ми приложи съвсем скоро. Беше дошъл с кожена чанта тип папка с цип отгоре. Тези, в които се носят документи. Като му дадох да разгледа банкнотите, той ги сложи в един хартиен плик и този плик няколко пъти го изпуска, уж без да иска, в кожената чанта. Аз му направих културно забележка да извади плика, защото той още не си беше платил за еврото и парите реално все още бяха мои, а не негови", разказва потърпевшият.

Стигнало се до момента, в който те поискали да купят по-голяма сума евро в размер на 25 хиляди.

"Казах им, че няма да е проблем, и се разбрахме да дойдат на 3 юни (събота). Те обаче нещо не можеха за този ден и го отложихме за 4 юни (неделя). Предупредих ги само, че този път, тъй като сумата е по-голяма, ще ми трябват паспортните им данни, за да попълним декларация за произход на средствата, както е по закон", оплаква се той.

"Сутринта на 4 юни, след като отворих бюрото в 10 часа, им звъннах да им кажа, че ще се опитам да уедря още парите, че вече имам 25 хиляди евро, но докато дойдат те, ще съм събрал и още 1000 евро", допълни собственикът.

По думите му възрастният грузинец пристигнал около 13 часа и както обикновено, поискал да влезе отзад при него и служителите му.

"Пуснах го и му подадох банкнотите да ги разгледа - 52 банкноти от по 500 евро. Той ги огледа одобрително и ги сложи в хартиен плик. И след това, както и предния път, уж случайно изпусна плика в кожената чанта. Отново му казах: “Извади ги! Още не са твои!", разказва мъжът.

"Той ги извади и пак изтърва плика в чантата. В този момент влезе клиент - някаква жена, и започна да ми задава някакви глупави въпроси, за да ми отвлече вниманието от грузинеца. После на записите видях, че тя нарочно е стояла и се е въртяла отвън пред бюрото и е чакала да влезе в определен момент и да ме заговори, за да оставя без надзор грузинеца", допълни мъжът.

Грузинецът предал плик с евро, за да ги приберат в сейфа, но докато се върнал с левовете, всъщност вече успял да смени плика с фалшиви евра.
"Той излезе от бюрото, зави надясно и изчезна. Жената, която ме заговори - също. След 15 минути грузинеца още го нямаше, аз започнах да усещам какво се е случило. Отворих сейфа, извадих плика и още като пипнах банкнотите, усетих, че са фалшиви. Те са от този тип, които мога да различа с поглед, без дори да ги пипам", оплаква се той.

"Грузинецът бе взел плика с моите истински евро и ми бе оставил 64 фалшиви банкноти от по 500 евро. Искал е обемът на плика да наподобява моя", допълни мъжът.

Мъжът веднага натиснал паникбутона и набрал телефон 112. Веднага отишъл в районното да даде показания и да предаде фалшивите банкноти.

На другия ден полицаите започнали да изземват записи от видеокамерите в района. В сряда отишли да изземат и записите от чейнджа.

Мъжът твърди, че е почакал доста време, докато получи информация.

"След 2 седмици започнах сам да се информирам чрез близки и познати. Научих, че грузинците, които са ме измамили, са голяма международна банда от 10-ина души, които имат по 3-4 самоличности", разказва потърпевшият.

Мъжът разбрал, че грузинците са били замесени и в по-тежки престъпления, дори и в убийство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофти

    11 5 Отговор
    Тъпо
  • 2 Н ММЦ

    9 0 Отговор
    бе сложи си едни hd камери е
    по 50 лева са
  • 3 Бобката

    14 4 Отговор
    е.ати балъшкия номер тоя номер го въртяхме преди 25 години на Магура и още работи хахаха
  • 4 Лост

    16 1 Отговор
    Кви са тез Партенки бре? Обменно бюро, ще го пуска вътре, щот го било страх! Айдееееее
  • 5 Vasik Atanasova

    7 2 Отговор
    и какъв е извода
    алчен г.з
    грузински тарикати
    що ги пускаш вътре ве
    1 път 2 пъти3 пъти
    и накрая стомничката се счупи
    алчност

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гендо

    4 0 Отговор
    Аба какво си въртял бе Бибка преди 25години не си бил раждан камоли кожени чанти и пари с пликове вътре да държиш