Last news in Fakti

1 Октомври, 2017 11:51 17 048 18

В Родопите се стрелят за трюфели

  • трюфели-
  • родопи-
  • гъби

Старите кучета не прощават, ако те хванат да береш гъби в техния район

Търсачи на трюфели стрелят на месо по натрапници, които навлизат в района им, а саморазправата минава в графата "инциденти по време на лов". Това разказа пред "Телеграф" 55-годишен мъж, който се занимава с търсене на деликатесната гъба от около 10 години.

"Като златотърсачи сме. Стреля се ако влезеш в чужд район. Ако те хванат за пръв път, може да се отървеш с един здрав бой. Но за втори път прошка няма. Много хора си отидоха от този свят заради трюфелите", разказва мъжът , който е родом от община в Източните Родопи. "Старите кучета в бизнеса са си взели най-добрите находища.

Продали са по-тъпите райони на мутрите, които контролират бизнеса с гъби и билки. От своя страна те ги препродават на търсачите. Който има пари и дупе, плаща за няколко години напред. Пускат и балъци, срещу процент от изкараното, но те са аматьори и нищо не намират. Само затъват в борчове и им стават роби за цял живот", допълва експертът, който желае да остане анонимен. Той не отрича, че се вадят много пари, но според него това е бизнес за отчаяни, защото дебнат много опасности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    31 9 Отговор
    егати и глупостите!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Анонимен

    19 10 Отговор
    Не са глупости. И с иманярството е така. Сигурно имат повече оръжие и от армията

    Коментиран от #12

  • 3 Дядо Ханс

    39 9 Отговор
    Пълни измислици,този сюжет е преписан от някой криминален роман!Колко души си отидоха заради "трюфелите" при условие ,че в България има максимум два ловни инцидента на година!Просто търсят начин да повишат популярността на прословутия трюфел ,който "струвал" много скъпо-пълни глупости,сигурно има по 3 тъпаци на месец из София които поръчват трюфели по ресторантите, при условие ,че се консумира веднага след изравянето и не става за износ на далече,колко кила
    на месец според вас се изкупуват у нас?Поредната статия пълнеж в този сайт!
  • 4 гъбар

    24 5 Отговор
    Глупости от гъбената чорба
  • 5 Халдип Исйолов

    18 6 Отговор
    Глупости на търкалета.
  • 6 qqqqq

    10 1 Отговор
    Само набиват натрапника и му застрелват кучето. Местни бабаити пребират наем ако те хванат в държавната гора.
  • 7 Пазарен Либерализатор

    13 2 Отговор
    С ловната дружинка ходим и за гъби, излизат и тубер-и, често. Купуват ги добре, после нямам идея какво ги правят. Искам да видя как някой ждрольо ще ми застреля кучето, щот съм му бил влязъл в "територията". Нещо измишльотините за нищо ги нямате. Тубера се добива специфично, ако изровиш всичко следващата година ще вадиш цвекло.
  • 8 Кънчо

    3 6 Отговор
    Че аз само изравям по 2 3кила всеки път и ги давам на кучето си...
  • 9 ГОСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    ти не разбираш
    те ги изнасят
    твърде скъпи са за нас
    ние БМВ то гледаме
    това не ни засяга

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ":

    кво искаш да кажеш с този пост?

    Коментиран от #11

  • 11 ГОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    ами че не ни засяга
    нас ни засяга колата телефона и такива
    ами прост народ сме
    или закусваш с трюфели?
  • 12 истината

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Ти да не си иманяр ?
  • 13 Бат Мишо

    4 1 Отговор
    за трюфелите не зная ,ама за иманярите зная, са бая. с районите е по различно-копаете на с.......те могили, хващат ви куките по анонимен сигнал обикновено от собственика на района.
    убийствата почват по късно ако има сериозна находка и никой не разбира защо са. рядко са ловни инциденти....зная 3 от мое село си отидаха
  • 14 Бат Мишо

    4 0 Отговор
    пример а б с и д копаят-няма нищо няма грижи - докато освен дреболии изскачат 200000 евра от колесница.връщат се с и д --а и б са ,, безследно,, изчезнале. б има зъб на а и го топи за златото и изчезналите....б убива а а куките като научават къде е находката покриват находката обещават да лежи малко - самозащита ала бала- естественно с процент от златцето- народа научава за пиянска съседска свада където самодащитно б нарагал а .никакво иманярснво
  • 15 Бат Мишо

    3 0 Отговор
    ПС
    а го намериха самоубил се -понеже под висока скала го намериха -скочил ще да е щото малко оглозган аутопсия нанайси- самоубийство ЧИСТО . б още не е намерен с излежа. 6 год и пак копае......куките са си същите могилите също, кът не вярвате елате копайте в района на с.... никъде пресата не се спомена думата имане
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мутрафон

    5 0 Отговор
    В посткомунистическата ни държава, в която синовете на ДС другарите и милиционерите управляват е така.
  • 18 Гоце Мустафов

    0 0 Отговор
    Не е мой проблем