12 Октомври, 2017 10:41 1 994 7

Само 2 години затвор за 200 кг хероин?

  • хероин-
  • присъда-
  • амир реза какванд

Окръжната прокуратура в Ямбол сключила споразумение за присъда от едва две години и половина затвор за иранския наркотрафикант, задържан с рекордни 200 кг хероин на ГКПП Лесово - най-голямото количество наркотик, залавяно на външната граница, откакто страната ни е член на ЕС. Това съобщиха отлично информирани източници за burgasinfo.com.

Делото срещу иранеца - Амир Реза Какванд трябваше да се разглежда в Окръжния съд в Ямбол още през юни т.г. Началото обаче бе белязано от фалстарт.

Причината – наблюдаващият прокурор подписал споразумение с адвоката на иранеца за самопризнания срещу налагането на присъда, не само знaчитeлнo пo-ниcка oт пocoчeната в НК, но и под предвидимия в закона минимум. Председателят на съдебния състав обаче е настоял за корекция. Основният мотив е, че това по дефиниция противоречи на закона и морала. Предложението на съда е за присъда от 12 години затвор, но защитата на Какванд го отхвърля.

Рестартът на делото ще е днес в Окръжния съд в Ямбол. Към момента юристите не се ангажират с прогнози за бърз процес и поредно споразумение или пък процесът ще се проточи във времето.

Припомняме, че Амир Какванд беше задържан през юни м.г. с рекордно количество хероин, укрит в управлявания от него ТИР. Камионът преминал през 6 митници, преди българската, но едва на ГКПП Лесово рентгенът открил, че товарът има нееднородна структура.

Оказало се, че хероинът е скрит 400 консерви с домати. Целият товар на стоката бил 22 тона, като сред нея са открити и нелегални цигари. Според инспекторите, те най-вероятно са били предназначени за отклоняване на вниманието.

Експерти твърдят, че наркотика е на стойност 18 млн.лв. или количество достатъчно за 5 млн. дози.

Стоката е трябвало да мине от Турция през България и да достигне като крайна точка Холандия.

В момента Амир Какванд е в затвор в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    19 0 Отговор
    Прокурочето е гушнало мн.хубави кинти за ослугата каде е сега ДАНС,МВР и Инспектората към ВСС ???
  • 2 тасс

    14 0 Отговор
    С такова правосъдие, Шенген през крив макарон.
  • 3 Крум

    14 0 Отговор
    Ей, ше ви е.. номерата...
    И други са за затвора! Къде е Цацата?
  • 4 Русчуклия

    4 0 Отговор
    "Окръжната прокуратура в Ямбол сключила споразумение за присъда от едва две години и половина затвор за иранския наркотрафикант..."
    Демек си търгуваме със законодателството си... Какво значи прокуратурата е сключила споразумение????? Нали в Наказателния кодекс е определено наказанието за такова престъпление!!! За какво споразумение може да иде реч????
    И наркотрафикантите вече си правят таш*к с нашето правосъдие!!! В една нормална държава, прокурора биха го хвърлили затвора със сериозен срок, не по-малък от трафикантите!!!! Да не говорим, че за подобно престъпление в самият Иран законодателството им предвижда висшата форма на наказание...
  • 5 КАДИРОВ

    6 2 Отговор
    БРАВО МАШАЛА.АФЕРИМ ДОЛНОПРОБНА СИСТЕМА КОЙ ВЗЕ ПАРИТЕ ЗА ТАЗИ МАЛКА ПРИСЪДА СЕГА ДА СЕ САМОСАЗИРАТ И ВИНОВНИКА В ЗАТВОРА
  • 6 Ники

    1 0 Отговор
    А нашият тираджия колко години лежа в Иран и едва онърва смъртната присъда
  • 7 Ники

    1 0 Отговор
    А нашият тираджия колко години лежа в Иран и едва онърва смъртната присъда