966 3

Мажд Алгафари: В България има клетки за обучение в идеологията на ИДИЛ

Бизнесът с тютюн не може да докара такива средства

Венцислав Михайлов

Името, което бе разпространено от прокуратурата, и това, което се вижда на документа от ИДИЛ, не съвпадат.

Никъде в този документ не пише, че този човек е на ръководен пост в ИДИЛ. Такива документи получават всички бойци на ИДИЛ. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия преводачът Мажд Алгафари, който коментира информацията за задържан в България член на "Ислямска държава", за който от прокуратурата заявиха, че е бил на много висок ръководен пост в джихадистката организация.

"В България има клетки за обучение в идеологията на ИДИЛ. Не толкова за военно обучение, да се учат да стрелят и да убиват, колкото да изучават идеологията. Бизнесът с тютюн за наргилета се изнася към Гърция. Със сигурност този човек е бил следен от службите. Не може, без да има разследване и изведнъж да го задържат", категоричен беше Алгафари.

Заедно с него гост беше и проф. Николай Радулов. "Задържаният явно е търговец. "Ислямска държава" разполагаше с територии преди години, в които процъфтяваше търговията с петрол и човешки органи. Много хора изкарваха добри пари от тази търговия.

Това, което е характерно за ИД в последните години, е, че тя е изтласкана от териториите с петролни кладенци. ИД започва да се слива с организираната престъпност.

Това показват всички международни разследвания. Това, което този човек е правил тук, е нещо малко. Той се е опитвал да води някакъв сносен живот, а не да финансира клетки на ИД. Бизнесът с тютюн не може да докара такива средства. Ако този човек има някаква роля в ИД, тя е по-скоро да приюти някои ранени членове на ИД, да ги гледа няколко месеца, да им бъде ятак", разкри Радулов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фриман
  Отговор
  1 13:43  14.10.17
  Защо мълчите за тренировъчни лагери в родопи? Докогп ще сме хъб на терроризма? Да се махне всичко това от територия на БГ, докато родопите са наши! Че после с референдума ще ни ги вземат! И без това не може да чуеш българска реч там! В ресторантите менюта са на турски само! Позор!
 • батко бугар
  Отговор
  2 09:01  15.10.17
  Я ми кажи в кой ресторант са на турски менютата, че да ида на гости на ресторанта?
 • Голям прос
  Отговор
  3 13:21  15.10.17
  Иди си купи нещо в селата покрай Руен, ама си поръчай на български. Най-малкото ще го таксуват двойно. Да не сме слепи, и в Лудогорието е същото, и около Кърджали. Навремето покрай възродителня процес м казваха за списъци да избиват наши по-интелигентни хора на възлови места. Да, ама тогава омразната ви ДС пипаше здраво и не им се получи номера на турчолята. Сега политиците са продажници и сегашните служби не могат да си гледат работата от тях

Напиши коментар:


Публикувай