Last news in Fakti

19 Октомври, 2017 14:29 3 509 6

Убийците на 13-годишната Александра искат по-ниски присъди

  • убийци-
  • александра-
  • ивалена-
  • красимир

Убийците на 13-годишната Александра от Провадия - Красимир Тодоров и приятелката му Ивалена обжалваха 20-годишните си присъди пред апелативните магистрати.

Днес Варненският апелативен съд разгледа жалбите на двамата подсъдими и протеста на прокуратурата срещу решението на Варненския окръжен съд, който в края на май даде доживотни присъди на Красимир и Ивалена за убийството, изнасилването и грабежа на ученичката. Заради съкратения процес обаче наказанията бяха намалени на по 20 години затвор.

Двамата солидарно ще трябва да заплатят 120 000 лева на бащата на момичето и по 150 000 лева всеки един от тях на майката на Александра.

20-годишният Красимир Тодоров и 19-годишната Ивалена Маринова обаче обжалваха присъдите си. Днес чрез своите адвокати те поискаха апелативните съдии да намалят размера на наказанията им и настояха за наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, съобщиха от пресцентъра на съда.

Според защитниците, Тодоров имал трудно детство, без родителска подкрепа, а Ивалена била с чисто съдебно минало. Двамата били съдействали на полицията и дори посочили местата, където залагали златните накити, ограбени от Александра.

В последната си дума пред втората съдебна инстанция Красимир каза, че осъзнал грешката си и поиска справедливост, а Ивалена изрази съжаление и помоли за по-леко наказание.

Прокуратурата обаче също протестира присъдите на първоинстанционния съд, тъй като счита, че наказанието в частта за грабежа, придружен с убийството е несправедливо ниско. Държавното обвинение настоява то да бъде завишено към средния размер на наказанието – до 25 години затвор и мотивира това с многобройните отегчаващи вината обстоятелства, които Окръжният съд във Варна не е отчел.

Според прокурорите, Красимир Тодоров е имал противообществени прояви още като непълнолетен. Употребявал е марихуана и именно с тази дрога е склонил момичето да излезе от дома си и да влезе с него в изоставената сграда, където го изнасилил, а по-късно заедно с приятелката си Ивалена го удушили и ограбили.

Обвинението твърди, че и двамата подсъдими не са изразили разкаяние или критично отношение към стореното.

Както прокуратурата, така и адвокатите на родителите на убитото момиче намират, че и Красимир и Ивалена са направили всичко възможно да избегнат установяването на обективната истина. Припомнят, че двамата извършители са участвали активно в издирването на момичето, а след задържането им Ивалена, която е била водеща при грабежа и при действията по умъртвяването на Александра е давала с бележки указания на Тодоров.

Родителите на момичето също настояват за справедливо наказание, което да бъде към средния размер, предвиден от закона.


13-годишната Александра изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г. Издирването на момичето продължи 21 дни – до 12 април 2016 г., когато полицейски служители откриха тялото й в изоставената сграда на бившия „Ловен дом“ в Провадия.

Ден по-късно, при претърсване на дома, който обитавали Красимир и Ивалена, била намерена разписка от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра. Веднага след това Тодоров и Маринова са привлечени като извършители на деянието.

На местопрестъплението бяха открити следи, а по-късно ДНК-експертиза на клетъчен материал в открит на мястото презерватив установи и автора на изнасилването. Техническа и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на Александра, също установи по безспорен начин вината им.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    45 1 Отговор
    Доживот в затвора!!
  • 2 BILL

    51 0 Отговор
    Върнете смъртната присъда!
  • 3 abv

    25 0 Отговор
    До живот такива боклуци.
  • 4 Темида

    14 1 Отговор
    Малеее осъдени в БГ. Веднага ги пускайте в коя държава си мислят, че се намират съдиите. Все пак за опит за убииство присъдата е 4500лв. ИЛИ И ТОВА ЗАБРАВИХТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРост народ!!!!!!!!
  • 5 сдфасд

    5 0 Отговор
    А що 20 бе, я им дайте по 2-3 години като на оная патица с аудито вчера.
  • 6 Роман дизел

    3 0 Отговор
    За съжаление няма пострадали!Защо господа "съдии" търгувате живота на хората по такъв долен начин и се оправдавате че законите били такива,ако имаше капка морал във вас щяхте да си подадете оставките начаса.