2 084 3

Ромският бос Ицо Папата бе осъден на 9 г. затвор за изнудване

Мартин Христов

Девет години лишаване от свобода, 8000 лв. глоба и конфискация на 1/3 от имущество за Христо Василев - Ицо Папата, постанови Специализираният наказателен съд.

Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, действала в София и Костинброд от януари 2010 г. до април 2012 г.

По-тежко наказание - 11 години затвор и 5000 лева глоба, получи участникът в групата Борис Маринов заради извършени от него други престъпления.

Станка Върбанова, дъщеря на Василев, получи 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок и глоба от 2500 лева.

Специализираната прокуратура предаде на съд Василев и участници в групата му на 30 декември 2015 г., затова, че изнудвали конкретни лица да платят между 3000 лв. и 500 000 лв., за да не бъдат предизвикани дела срещу тях и техни близки чрез лъжливи показания на подставени "свидетели".

Обвинението установи, че суми са били искани дори от името на прокурор, който уж бил близък на Христо Василев.

Василев и Върбанова бяха задържани от служители на ГДБОП в дома им на 6 април 2012 г. в момент на получаване на 15 000 белязани лева. Тогава Върбанова опита да скрие парите под дънките си в областта на слабините и да се отърве от тях впоследствие.

Съдебното дирене потвърди тезата на прокуратурата, че групата е използвала "свидетели", които са давали неверни показания срещу набелязани от Василев жертви. След получаване на поне част от исканите суми, „свидетелите“ оттегляли лъжливите си показания. Василев възлагал на членовете на групата конкретни задачи за изпълнение, контролирал ги и разпределял придобитото от измамите.

Доскоро той излежаваше 6-годишна присъда за изнудване в Софийския затвор. Бе осъден за това, че през 2009 г. поиска 165 000 евро от бившия ръководител на "Гражданска защита" ген. Никола Николов, за да не извади компромати срещу него.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Методи
  Отговор
  1 20:05  23.10.17
  Да изгние в затвора дано мръсния циганин,той е прехвърлил имуществото си, не една трета а цялото имущество трябва да му се конфискува,на него и цялото му семейство,тъпите мангали един ден трудов стаж нямат ,а живеят като фараони,всички пари са от измами кражби и други престъпления!Трябва спец. прокуратурата да ми не по всички градове и села и всички папи,царе и други пишман баровци-вмирисани мангали да се арестуват и ПЪЛНА конфискация на имуществото и по 20 години затвор!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 20:27  23.10.17
  Живее в Костинброд а манга...летата карат Ферари, Ламборджини и един мн.як Лексус малки му син по прякор Чопи държи проститутки
 • 3 16:17  24.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай