1 225 2

Задържаха министерски чиновник за измама с еврофондове

По случая е задържан и измамник рецидивист

Мартин Христов

Служител на Министерството на икономиката и измамник рецидивист са задържани за 72 часа и са им повдигнати обвинения за измама.

Това е станало при операция за противодействие на корупцията, под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура и с участието на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Акцията е проведена във връзка с досъдебно производство от 9 октомври. То е образувано, след като по сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС е извършена проверка от агенти от дирекция „Финансова сигурност“.

В хода на разследването до момента е установено, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са възбудили и поддържали заблуждение у различни граждани - кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

След разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в София, един от които служебно помещение в министерството. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., свързани с престъпната дейност.

Единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.

Разследването продължава, подчертаха от прокуратурата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 88888
  Отговор
  1 18:18  25.10.17
  "Той е осъждан многкратно........".....а пък е назначен за младши сътрудник от ГЛ .ДИРЕКЦИЯ-......при МИН -ТО на ИКОНОМИКАТА.............това не го разбирам.............. цялото министерство е така назначено или цялото правителство на герб.......????? ...питам чакам отговор-ИМА ЛИ /друга/ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА...........
 • гост
  Отговор
  2 15:52  26.10.17
  Публикувано във факти.бг: кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата. - значи гражданите са търсили връзка срещу подкуп, за да направят измама. Тези граждани ще ли да бъдат подведени под отговорност за опита за измама наред със служителите на министерството?

Напиши коментар:


Публикувай