25 Октомври, 2017 17:15 1 621 2

Задържаха министерски чиновник за измама с еврофондове

  • задържан-
  • чиновник-
  • еврофондове

По случая е задържан и измамник рецидивист

Служител на Министерството на икономиката и измамник рецидивист са задържани за 72 часа и са им повдигнати обвинения за измама.

Това е станало при операция за противодействие на корупцията, под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура и с участието на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Акцията е проведена във връзка с досъдебно производство от 9 октомври. То е образувано, след като по сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС е извършена проверка от агенти от дирекция „Финансова сигурност“.

В хода на разследването до момента е установено, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са възбудили и поддържали заблуждение у различни граждани - кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

След разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в София, един от които служебно помещение в министерството. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., свързани с престъпната дейност.

Единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.

Разследването продължава, подчертаха от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 88888

    7 1 Отговор
    "Той е осъждан многкратно........".....а пък е назначен за младши сътрудник от ГЛ .ДИРЕКЦИЯ-......при МИН -ТО на ИКОНОМИКАТА.............това не го разбирам.............. цялото министерство е така назначено или цялото правителство на герб.......????? ...питам чакам отговор-ИМА ЛИ /друга/ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА...........
  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.
    - значи гражданите са търсили връзка срещу подкуп, за да направят измама. Тези граждани ще ли да бъдат подведени под отговорност за опита за измама наред със служителите на министерството?