26 Октомври, 2017 10:19 1 192 2

Ахмед Муса използвал фейсбук за пропаганда

  • ахмед муса-
  • пропаганда-
  • фейсбук

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава"

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за разпространяване на идеите на „Ислямска държава".

Пазарджишкият окръжен съд проведе заседание по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава" и призив към джихад.

Изслушани бяха вещите лица Александър Шунин и Пламен Орханкелиев, които са направили преводи от арабски и от турски езици на фейсбук профилите на обвиняемите, предаде БНР.

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за призив към джихад.

На видеостената в съдебната зала бяха показани контактите на подсъдимите с профилни снимки и коментарите с джихадистки послания на турски и арабски език.

Чрез социалните мрежи подсъдимите са отправяли покани за приятелство към единобожието, защото целта е да се наложи исляма от епохата на добродетелта, тоест салафизма.

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава", проповеди на Ахмед, обръщение на последователи на ИД и снимки на Ал Багдади. Всичко това е правено с цел пропаганда, каза прокурор Нели Попова.

"Чухте, експертите казаха, че всички са свързани с "Ислямска държава", обяви прокурорът.

Защитата определи експертизата като опорочена. Адвокат Вакил Генчев заяви: "Тя е некомпетентна, опорочена и не следва да бъде приета, а да бъде назначена нова".

Съдът не уважи възражението на защитата. Според обвинението Ахмед Муса Ахмед и хората му са насаждали чрез социалните мрежи верска нетърпимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопа

    1 0 Отговор
    Екстрадация от страната и въпроса е решен.

    Коментиран от #2

  • 2 КАШ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопа":

    режете му кратунката куха на тая м...ста !