731 2

Ахмед Муса използвал фейсбук за пропаганда

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава"

Мартин Христов

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за разпространяване на идеите на „Ислямска държава".

Пазарджишкият окръжен съд проведе заседание по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава" и призив към джихад.

Изслушани бяха вещите лица Александър Шунин и Пламен Орханкелиев, които са направили преводи от арабски и от турски езици на фейсбук профилите на обвиняемите, предаде БНР.

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за призив към джихад.

На видеостената в съдебната зала бяха показани контактите на подсъдимите с профилни снимки и коментарите с джихадистки послания на турски и арабски език.

Чрез социалните мрежи подсъдимите са отправяли покани за приятелство към единобожието, защото целта е да се наложи исляма от епохата на добродетелта, тоест салафизма.

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава", проповеди на Ахмед, обръщение на последователи на ИД и снимки на Ал Багдади. Всичко това е правено с цел пропаганда, каза прокурор Нели Попова.

"Чухте, експертите казаха, че всички са свързани с "Ислямска държава", обяви прокурорът.

Защитата определи експертизата като опорочена. Адвокат Вакил Генчев заяви: "Тя е некомпетентна, опорочена и не следва да бъде приета, а да бъде назначена нова".

Съдът не уважи възражението на защитата. Според обвинението Ахмед Муса Ахмед и хората му са насаждали чрез социалните мрежи верска нетърпимост.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шопа
  Отговор
  1 23:04  26.10.17
  Екстрадация от страната и въпроса е решен.

  Коментиран от #2

 • КАШ
  Отговор
  2 17:03  27.10.17

  До коментар #1 от "Шопа":

  режете му кратунката куха на тая м...ста !

Напиши коментар:


Публикувай