1 456 7

Българин съди Ситибанк за расова дискриминация

За първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал

Българинът Георги Мечкаров, бивш служител на “Ситибанк“, води дело срещу работодателя, обвинявайки го в расова дискриминация, предаде БНР.

Делото продължава вече 2 години и 9 месеца.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал.

Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за транзакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията засягат периода 2010-2013 година.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес, Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал с 30 кг (от 90 до 60 килограма) от престоя му в банката.

Една сутрин след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Георги Мечкаров, който в момента е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в „Морган Стенли“, твърди, че през целия споменат период му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

„Ситибанк“ отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.

Великобритания

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 14:01  09.11.17
  БРАВО! ПОДКРЕПЯМ С ДВЕ РЪЦЕ И ЖЕЛАЯ ОГРОМЕН УСПЕХ НА ТОЗИ БЪЛГАРИН!
 • гост
  Отговор
  2 14:03  09.11.17
  Българите ли не се къпем??? Че аз по-миризливи свине от англичаните в България - туристи и платени студенти, не съм виждал. Погледнете им само дрехите и обувките колко са мръсни и целите в петна! Те взели да говорят за хигиена. Съди ги до дупка приятел, шапка ти свалям!
 • Иван
  Отговор
  3 15:52  09.11.17
  Браво пич. Стискам палци да ги осъдиш тия олигофрени

 • Лисицов
  Отговор
  4 16:40  09.11.17
  Тази новина защо е в криминалната рубрика?

  Коментиран от #5

 • Истината винаги боли
  Отговор
  5 17:11  09.11.17

  До коментар #4 от "Лисицов":

  Стефанаки така е решил?Явно Българинът е в криминално престъпление спрямо обратно шофиращите???
 • 321
  Отговор
  6 08:52  10.11.17
  И това за хигиената го казват хора, на които топлата и студената вода текат от два различни източника и ги смесват в умивалника за да превърнат водата в помия, с която се мие цялото семейство. Та мили кандидат емигранти, четете внимателно какво е отношението към българите и чужденците изобщо в чуждите държави. И това по отношение на човек на доста отговорна позиция, във финансова институция. Смятайте, какво е към обикновения работник и пак мечтайте за чудната Европа.
 • Дебили сте
  Отговор
  7 10:28  11.11.17
  Ето това представлява Запада, на който се кланят дебилите в българското общество.

Напиши коментар:


Публикувай