8 085 2

ГДБОП предупреждава за нова измама

Съвет към интернет потребителите в страната: не отваряйте съмнителни съобщения, снабдете се надеждни антивирусни решения

Константин Карагьозов

На 13 ноември т.г. в сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма "Кредисимо" АД.

В хода на извършената проверка е установено, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други. Така заразения компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към фирма "Кредисимо" и тяхната база данни. Фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите.

В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им.

Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма Кредисимо и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, с цел установяване източника на кибер атаката, предприемане на действия по нейното неутрализиране и уведомяване на обществеността за възникната опасност.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • един
  Отговор
  1 09:13  14.11.17
  КАРТИНКАТА КЪРТИ!!!
 • Грую
  Отговор
  2 10:53  14.11.17
  Ето какъв ще бъде краят на електронните пари! Не че физическите пари не се фалшифицират и крадат, но поне имаш визуален контакт с личността, която те ограбва, т.е. имаш следа, а когато те окрадат електронно може да е всеки дори на края на света и не можеш да направиш нищо.

Напиши коментар:


Публикувай