2 948 9

Турция прати доклад за "Булгартабак" на Интерпол

В доклада се съобщава, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция

Мартин Христов

Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол. Това става ясно от годишния доклад на KOM, който е публикуван миналата седмица, пише "Капитал".

В доклада за пореден път турските власти съобщават, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. Според турските власти щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири (което е приблизително 172 млн. лв.) на година.

"От друга страна, известен факт е, че терористичните организации "Работническа партия на Кюрдистан" (PKK) и "Общество на кюрдските организации" (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници", пише още в доклада.

В него се казва още, че информацията за контрабандата на цигари е била обсъдена с чуждестранни полицейски представители и по-специално британската Национална агенция за борба с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за отбрана и сигурност - Royal United Services Institute, който е много активен на Арабския полуостров и в Близкия изток.

Проблемът за българските цигари е поставен за пръв път от КОМ през 2010 г., но тогава делът им не е толкова значителен. След приватизацията на компанията през 2011 г. очевидно проблемът се задълбочава, защото въпросът се повдига във всеки годишен доклад на KOM (освен този за 2013 г.) През 2015 г. от правоохранителната институция съобщиха, че цигари с марките Victory, MM и Prestige съставляват 50% от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак".

Според турските власти цигарите тръгват от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по различни канали през Иран, Сирия и Ирак достигат до Турция.

През пролетта на тази година вторият по големина производител на цигари в света - British American Tobacco (BAT), купи всички марки на "Булгартабак холдинг" за България и Адриатика, логистичния му бизнес и веригата Lafka в Босна. Когато през юни тази година българските власти заловиха голямо количество цигари без бандерол от марката на "Булгартабак" ММ, влизащи от Турция, от BAT заявиха, че нямат права върху марките на "Булгартабак" извън България и Адриатика.

Това означава, че най-вероятно "Булгартабак холдинг", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, е запазил правото за тези марки на пазарите от арабския свят, пише "Капитал".

От Интерпол съобщиха, че единствено държавата заявител може да коментира случая, а от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) обясниха пред "Капитал", че са засекли, че контрабандните цигари, които влизат в страната, са предимно на "Булгартабак".

"Не се разследват конкретни хора и няма повдигнати обвинения", казаха още от КОМ и уточниха, че са задължени да изпратят информация до Интерпол в такива случаи. Нямат представа какво е станало впоследствие, защото случаят е поет от дирекция "Интерпол" на турското МВР.

Дипломат от западноевропейска държава коментира неофициално пред "Капитал", че България е възприемана като транзитна държава, през която влизат нелегални цигари от Гърция, достигащи до пазарите в Западна Европа.

От вестника са потърсили и мнението на ръководството на "Булгратабак холдинг", но от там не са отговорили на изпратените въпроси.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 09:04  14.11.17
  А за наркотиците ние какво да кажем?
 • Пеньо
  Отговор
  2 09:09  14.11.17
  Не разбрах, каква е връзката на Булгартабак с контрабандата, освен марките, които вече са собственост на БАТ. Булгартабак изнася законно цигарите, а какво става после с тях е работа на вносителя. Проблемът е, че султанът не е сложил ръка на този канал, който е кюрдски.
 • Tosho
  Отговор
  3 09:39  14.11.17
  Големи далавери се въртят около Булгартабак. Нинова нали оттам стана богата докато беше шеф в борда.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 10:09  14.11.17
  Контрабандата е на Пеевски и гн.50% Борисов + Цецко

 • бял
  Отговор
  5 10:32  14.11.17
  Бизнеса на тиквата и пеевски
 • Хаба калъм
  Отговор
  6 11:36  14.11.17
  Всеки надзерател в турските затвори ще се радва Пеевски да му бъде клиент !
 • един
  Отговор
  7 12:38  14.11.17
  Поне Ердоган не си поплюва. Не като нас - знаем, но си траем! От време на време подхвърляме по нещо, ама просто ей така, да не ни помислят за балами, и всичко продължава както сме си свикнали! Като при ВЕЦ-овете. Съсипваме реките, унищожаваме ги, наводненията станаха ежедневие поради лошо инженерство и не добре обмислени проекти, впоследствие занемарени и се нагледахме на типична мизерна родна картинка. Нехайство, некадърност! Мизерията ни гони и догонва навсякъде. След репортажа на Генка Шекерова, в който видяхме съсипаното водно богатство на България, се питам, къде са природозащитниците?! И те действат под командата на Нинова. Ако става въпрос за някакъв проект като добив на газ или злато, организират протести, правят се на големи природозащитници, но за водата на България не им пука! Фалшива и тъпа държава сме, ето какво сме! А родните ни контрабандисти се радват на добри печалби. Дано някой ги озапти, ние не можем!
 • ХАСАН
  Отговор
  8 13:21  14.11.17
  Ердоган само на годишната си отпуска да управлява България за нула време ще се справи с корупцията,бежанците и контрабандата!!
 • 9 11:42  17.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай