1 286 2

Спипаха група за трафик на мигранти (ВИДЕО)

Задържани са осем души при съвместна спецоперация на МВР и ДАНС

Снимка и видео: МВР
Снимка и видео: МВР
Константин Карагьозов

Група за трафик на бежанци бе разкрита при съвместна операция на служители на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“ и на ДАНС. В хода на действията са задържани осем души - участници в организирана престъпна група за незаконно превеждане на мигранти през територията на България, Румъния и Унгария до Австрия. Двама от тях са пакистански граждани.

Събраните до момента доказателства сочат, че за разлика от повечето други „каналджийски“ структури, тази група е организирала превеждането на мигранти не само през територията на България, но и до крайната точка на пътуването им. Това е налагало стройна организация и специализация на действията на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.

Според данните от разследването, двамата чужденци в групата са набирали желаещи, най-вече от Турция – предимно пакистанци, афганистанци и иракчани. Членове на структурата ги посрещали на „зелена граница“, след което ги превозвали и настанявали в София, Видин и Лом. Впоследствие прекарвали мигрантите през река Дунав с лодки, наети от местни рибари. Там участници в групата, които предварително пристигали на румънска земя, ги посрещали с автомобилите си и ги закарвали до границата с Унгария. След поредно нелегално преминаване през „зелена граница“, са били транспортирани по същата схема до Будапеща. Оттам, вече с коли с чужди номера, са „доставяни“ на австрийска територия.

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали между 4 и 6 хиляди евро на човек. Превеждането до Румъния е струвало от 600 до 1000 евро. Плащането е ставало главно по арабската система за разплащане Хавала, след достигане на даденият мигрант на предварително уговореното място. Иззети са документи, според които плащането е ставало и чрез фирми за международни преводи. След получаването на парите, те са били разпределяни между участниците в групата, плащани са били и договорените „хонорари“ на наетите лодкари, шофьори и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, между 50 и 100 лева за човек са давани на лодкарите за плаването по Дунав.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на шестима от участниците, в т.ч. на двамата пакистански граждани, е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 16 ноември в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ на всеки от тях.

Един от участниците е в европейска държава, след задържането му предстои да му бъде предявено обвинение. На осмият участник е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5000 лева поради тежко здравословно състояние.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТАНАС
  Отговор
  1 14:59  15.11.17
  само разстрел на място за такива каналджии

  Коментиран от #2

 • некойси
  Отговор
  2 18:49  16.11.17

  До коментар #1 от "ТАНАС":

  Не бързай, може трафикантите да са подопечни на премиера и да му докарват някой друг долар :)

Напиши коментар:


Публикувай