17 Ноември, 2017 10:46 2 838 6

Нова измама! Крадат данните ни и купуват телефони на наше име

  • измама-
  • лични данни-
  • телефони

В нова измамна схема мошеници крадат личните ни данни и си поръчват скъпи смартфони на наше име, съобщи Нова тв.

Преди седмици Ива и Калин изненадващо научават, че всеки от тях си е купил последен модел мобилен телефон с абонаментен план.

"Впоследствие става ясно, че съм си заявила нова карта, нов номер - към моя досегашния. Малко над 2 000 лева е сумата, която трябва да изплатя", разказва Ива Боцева.

Скъпите телефони са поръчани по интернет. Но не от Ива и Калин. А от някой друг. Засега неизвестен. Двамата поотделно започват да разплитат схемата. Оказват се с открадната самоличност. Подават жалба до мобилния оператор и до полицията.

А телефоните е трябвало да бъдат доставени на адрес в София. По куриер. Ива успява да се обади навреме на спедиторската фирма и да спре доставката на устройството. В крайна сметка измамата е предотвратена.

От мобилния оператор отричат да имат общо със схемата. Не знаели кой и как е откраднал личните данни на клиентите им, но са категорични, че не е техен служител.

Полицията все още търси измамниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калогера

    34 0 Отговор
    Епа отгледали сте 2 милиона ромчета с помощите, какво очаквате ? Все пак това не е най-лошото !
  • 2 бай Тодор

    22 0 Отговор
    Епа нема такава държава!
  • 3 Ben

    31 0 Отговор
    Баш служители на мобилните оператори крадат и продават цели масиви с лични данни на клиентите. И изобщо не е от вчера. Нема какво да се правят на паднали от Марс.
  • 4 tost

    20 0 Отговор
    И съвсем "случайно " никой не знае кой живее на посочения адрес за доставката.

    Коментиран от #6

  • 5 Владислав

    6 1 Отговор
    Едно време мутрите, като им свиваха телефон не го спираха, а вземаха разпечатка на разговорите и се сещате какво им се случваше на говорили те с телефона им. При мобилните не се сменяха номерата, нямаха SIM-ки. Куриерите не дават на непознати без ЛК пратки. Да си способен да откраднеш лични данни и да оставиш толкова следи към себе си, не ми се връзва.
  • 6 Камагра

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    И съвсем случайно в районното си бъркат у г.за вместо да отидат на адреса