2 761 6

Китайска дрога убива деца в Пловдив

Мартин Христов

Нова опасна дрога убива деца. 29 души вече са намерили смъртта си след употребата й, съобщи БНТ. Наркотичното вещество MDMB- шмика е изключително популярно сред тийнейджърите в страната. То води до тежки последствия за организма и дори до фатален край, предупреждават от пловдивската полиция.

Само за периода от 2014 до 2016 година в страни от Западна Европа 29 души са намерили смъртта си след употребата му, а случаите на тежки натравяния са повече от 50. Наркотикът може да бъде поръчан и по Интернет. Най-разпространеният в момента наркотик- MDMB - шмика основно идва от Китай.

Самата субстанция е без специфична миризма. При употреба се разрежда с ацетон. „С разграденото като течност вещество се напръсква билковия чай. Така е наречен на жаргон“, обясни началникът на група „Наркотици“ към Областна дирекция на МВР- Пловдив Тодор Гарджев.

Опасното вещество си пробива път на пазара заради лесния достъп и поне три пъти по-ниската цена от цигара марихуана, например. Цената е средно между 3-5 лева, което е много евтино, добавя Гарджев.

Новият вид дрога не оставя следи в урината, затова съветът на специалистите е да следят реакциите и промените в поведението на младите хора. Приемащите шмика не могат да контролират действията си и стават агресивни. Често новата дрога предизвиква загуба на съзнание, кома, обездвижване на крайниците, гадене, повишено сърцебиене, спадане на телесната температура, предупреждава Тодор Гарджев.

Пловдив / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ел Чабал (гост)
  Отговор
  1 10:08  24.11.17
  А ГДБОП и ДАНС у г.за ли си бъркат ? Сигурно са седят на топло на лафче, кафенце, кой каква далаверка......
 • Чифликчия (гост)
  Отговор
  2 10:11  24.11.17
  Тя дрогата сама не убива.
 • Иван (гост)
  Отговор
  3 10:14  24.11.17
  Всичката дрога убива. То вече не е човек, като е започнал един път, няма ценностна система, няма адекватност.
 • Свободен (гост)
  Отговор
  4 10:46  24.11.17
  на тия китайци и дрогата им е боклук, като ще ставате наркомани поне стимулирайте родното производство! Така и така сте безполезни друсалки, поне си оставете парите в България.
 • ужасТ (гост)
  Отговор
  5 13:09  24.11.17
  Легализирайте тревата и няма да има подобни проблеми
 • Ядеитн (гост)
  Отговор
  6 16:51  24.11.17
  Разстрел на място за наркотърговци, дори и за най-дербния пласьор. поне 5г. затвор с принудителен труд за наркоманите, за малолетните - гит в Бойчиновци. Само така ша са оправи положението.

Напиши коментар:


Публикувай