477 2

Искат отмяна на оправдателната присъда на лекар за смъртта на варненка

24-годишна жена е мъртва заради небрежност

Светослава Ингилизова

Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Г., произнесена от състав на Варненския окръжен съд.

С нея лекарят бил признат за невиновен по повдигнатото обвинение за причиняване на смърт на пациентка по непредпазливост. Окръжната прокуратура във Варна не поддържа обвинението за същото престъпление, с което на съд е била предадена и дежурната медицинска сестра, която също била оправдана с присъдата на Варненския окръжен съд.

Във въззивния протест на прокуратурата, внесен в Апелативния съд във Варна, се настоява постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Г. да бъде отменена и вместо нея да бъде произнесена друга, с която лекарят да бъде признат за виновен, както и да му бъде наложено наказание според предложението на обвинението - лишаване свобода до 3 години, което да бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок, и да бъде лишен от право да упражнява лекарска професия.

С деянието си д-р Димитър Г. според обвинителния акт е причинил смъртта на 24-годишна пациентка, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания.

Лекарят неправилно използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 09:23  28.11.17
    Само докато четеш, разбираш че става дума за българка! Ако беше циганка, цялата тумба щеше да е на крак, лекаря в централния а сестрата в сливенския! За жалост аршина е различен в бг, по един начин се третират хората, а по друг животните!
  • 2 11:29  28.11.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай