28 Ноември, 2017 09:14 904 2

Искат отмяна на оправдателната присъда на лекар за смъртта на варненка

  • варна-
  • лекар-
  • пациентка

24-годишна жена е мъртва заради небрежност

Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Г., произнесена от състав на Варненския окръжен съд.

С нея лекарят бил признат за невиновен по повдигнатото обвинение за причиняване на смърт на пациентка по непредпазливост. Окръжната прокуратура във Варна не поддържа обвинението за същото престъпление, с което на съд е била предадена и дежурната медицинска сестра, която също била оправдана с присъдата на Варненския окръжен съд.

Във въззивния протест на прокуратурата, внесен в Апелативния съд във Варна, се настоява постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Г. да бъде отменена и вместо нея да бъде произнесена друга, с която лекарят да бъде признат за виновен, както и да му бъде наложено наказание според предложението на обвинението - лишаване свобода до 3 години, което да бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок, и да бъде лишен от право да упражнява лекарска професия.

С деянието си д-р Димитър Г. според обвинителния акт е причинил смъртта на 24-годишна пациентка, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания.

Лекарят неправилно използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Само докато четеш, разбираш че става дума за българка! Ако беше циганка, цялата тумба щеше да е на крак, лекаря в централния а сестрата в сливенския! За жалост аршина е различен в бг, по един начин се третират хората, а по друг животните!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.