940 9

Съдът пусна Ахмед Муса срещу 7500 лева

Решението на окръжните магистрати обаче не е окончателно

Мартин Христов

Окръжният съд в Пазарджик измени мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед от задържане под стража в парична гаранция в размер на 7500 лева.

Ахмед Муса е единственият от 14-те обвиняеми за разпространение идеите на "Ислямска държава", който е с мярка задържане под стража, останалите са с по-леки мерки за неотклонение.

Решението на съда до голяма степен съвпадна с искането на прокурора по делото Недялка Попова, която в края на заседанието се съгласи със защитата, че Муса вече прекалено дълго е в ареста, но настоя за солидна гаранция от 10 000 лв., съобщи в. "Виделина".

Основната причина за поисканата по-лека мярка в жалбата на подсъдимия бе, че преди два дни са се навършили 3 години от момента на арестуването му на 26 ноември 2014 г. Освен това защитата посочи лошото здравословно състояние на майка му и жената, с която живее на семейни начала, а сестра му и брат му отдавна били се установили да живеят извън България с децата си и не могли да се грижат за майка си.

Според защитника на подсъдимия, адвокат Елвира Панкова, не се вижда възможност делото да приключи скоро от една страна, а от друга Ахмед Муса до момента е бил примерен арестант и не е нарушавал изискванията в мястото за лишаване от свобода.

В края на пледоарията си Панкова подчерта, че няма опасност нейният подзащитен да се укрие или извърши друго престъпление и оспори обоснованото предположение на прокуратурата, че той е извършител на деянието, в което е обвинен.

На свой ред прокурор Попова се съгласи, че подсъдимият нямало да се укрие или извърши друго престъпление, но защити внесеното от нея в съда обосновано предположение, касаещо Ахмед Муса.

Решението на окръжните магистрати обаче не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив.

Пловдив / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 18:40  28.11.17
  Стиснали си ръцете съдия и прокурор и той от утре пак ще мазни брадата на минарето.
 • гларус
  Отговор
  2 18:42  28.11.17
  Ех къде си баи Тошо да ни оправиш държавата

  Коментиран от #4

 • Гост
  Отговор
  3 18:49  28.11.17
  Да го пратят в Сирия при Асад на еднопосочна разходка, ония да си решат кво да го правят.
 • Али Раза
  Отговор
  4 18:51  28.11.17

  До коментар #2 от "гларус":

  Аз като ви казвах, че ще го търсите бай Тодър.... Е на сега!

 • цун кай уй
  Отговор
  5 21:21  28.11.17
  тоя муиджин ,да го пратят в северна корея за пет години за превъзпитание
 • Sieg Heil
  Отговор
  6 21:28  28.11.17
  Интиресно ! Надушвам проблеми!!
 • Голям прос
  Отговор
  7 22:40  28.11.17
  Муджахидина да го изритат от България. Знаме ще ми вее. И тия тъпаци го пускат. Какво повече искат да го осъдят.
 • до адвокатката Елвира
  Отговор
  8 07:26  29.11.17
  Тоз и двама трима, един ден шата карарат кат кобила, ах Елвира-Елвира може и край Пазарджик до вира! тоя идиот проповядвал че християните трябва да се изколят а християнките трябвало да го забавляват! От човешка гледна точка, ти като жена как го защитаваш! А 7500 лева ще бъдат преведени от оня от Босфора дето продаваше кравайчета ореди 50 години!
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  9 03:35  01.12.17
  Ако тоя тъмно зелен индивид направи някаква беля, в която загине някой близък на съдията, който е решил да го пусне, то тогава българското правосъдие дали ще се чукне по главата с чукчето?

Напиши коментар:


Публикувай