1 Декември, 2017 13:59 1 991 0

Операция "Нептун" удари киберпрестъпници, източили хиляди

  • операция-
  • нептун-
  • киберпрестъпления

Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти

Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа, отговорни за компрометиране на данните от разплащателните карти и незаконните транзакции срещу европейски граждани, са задържани в рамките на съвместна операция по правоприлагане, под името "Нептун", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията, подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол, е реализирана на 30 ноември т.г. на територията на България, Италия и Чехия. Акцията е организирана от италианския карабинери и е осъществена при непрекъснато взаимодействие с българската ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната полиция на Чешката република.

Според първоначалните данни лидерите на трансграничната престъпна група активно са контролирали всички етапи на престъпната дейност, включително вграждането на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото отнемане на пари от банкомати в неевропейски държави, като Белиз, Индонезия и Ямайка.

В рамките на осъществените съвместни действия са идентифицирани десетки компроментирани устройства, с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти, събрани са и данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 000 EUR.

Разследването е започнало в края на 2015 г. с изключителното съдействие на Европейския център за киберпрестъпления (EC3), предоставил съдебна и аналитична подкрепа, организирал съдебни дейности на място, както и извършен анализ на конфискуваните лаптопи и смартфони.

Координацията и обменът на данните са подкрепени и от Съвместната работна група за действие в областта на киберпрестъпността (J-CAT), създадена в Европол, осигурила оперативното взаимодействие и обмен на данни в реално време между разследващите органи на страните.

Чрез съдействието на европейската полицейска организация, е осъществено и близкото полицейско сътрудничество и координация между действията на полицейските сили на Италия, България и Чехия - ключов фактор за успешното неутрализиране на престъпна организация.

Постигнатите резултати от операцията са още една значителна крачка на правоприлагащите органи в посока на осигуряването на по-среда на работа в областта на електронните транзакции в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА