1 420 5

Издирват врачанин, продавал рядка костенурка

Европейските блатни костенурки имат статут на "полузастрашен вид"

Светослава Ингилизова

Еколози и прокурори издирват врачанин, обявил за продажба защитено животно, съобщи BulNews.bg. Сигналът за незаконната дейност е подаден на електронната поща на Регионалната инспекция по околната среда и водите от съвестен гражданин. Мъжът обяснил, че е попаднал на обява за продажба на европейска блатна костенурка.

Еколозите веднага се заели да нищят случая, като същевременно изпратили писмо до Окръжната прокуратура във Враца. В момента контролните органи работят по разкриване на самоличността на нарушителя и извършват съвместна проверка.

От екоинспекцията заявиха, че след изясняване на обстоятелствата ще бъдат предприети действия, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Европейските блатни костенурки имат статут на "полузастрашен вид" и са в Червения списък на световнозастрашените видове. У нас са защитени всички грабливи птици, в това число и ястребите. Улавянето и продажбата им са незаконни, същото се отнася и за елшовата скатия. Те също не могат да бъдат продавани.

Според Наказателния кодекс, член 278, буква г и д "който улавя или търгува с екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, както и европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, се наказва с глоба от 5000 до 20 000 лева и пробация". За изключително редки и застрашени видове законът предвижда и до 5 години лишаване от свобода.

Враца / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо
  Отговор
  1 14:12  07.12.17
  Този е по голям престъпник от Ценко Чоков!
 • иван
  Отговор
  2 07:17  08.12.17
  сигурно е била една от костенурките нинджа
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 16:54  08.12.17
  Това ли най големият престъпник в държавата?Ако вече е изял костенурката,няма доказателства,няма и наказание.
 • АК47
  Отговор
  4 17:07  09.12.17
  По акитата ще го заловят ! Я сега цялото МВР в Столипиново и Факултето, и с клечки и найлонови пликчета да ровят за веществени доказателства ! Нали искат заплати като на американските ченгета...
 • The TRAPPER
  Отговор
  5 17:50  09.12.17
  Това ли са сериозните неща с които ни баламосват днес ??? А някои / БЪЛГАРИ / които са продали България няма ли да издирват ?

Напиши коментар:


Публикувай