2 302 5

4-ма българи са в кубински затвор от 1 г. без присъди

Става ясно още, че българите се намират в тежки условия, защото българското посолство е правило постъпки пред затворническите власти

Венцислав Михайлов

Четирима български граждани се намират в кубински затвор от една година, но нямат присъди.

Това посочва в писмен отговор вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева до депутата от "БСП за България" Таско Ерменков, съобщи "Правен свят".

До момента обаче информация за задържането на нашите сънародници не е била оповестявана. Разследването, по което българите са арестувани, е за фалшифициране на търговски и банкови документи, а също и за кражба с взлом.

На 16 декември 2016 г. в Хавана, при съвместна акция на Интерпол и кубинската Териториална дирекция за разследвания към Отдела за криминални разследвания и операции, са задържани Николай Борисов Райков и още трима български граждани, чиито имена не се съобщават.

От 20 декември миналата година четиримата българи са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража", а от 3 февруари 2017 г. се намират в затвора "La Condesa".

В края на ноември т.г. българското посолство в Хавана е било информирано от Външното министерство на Куба, че досъдебното производство срещу четиримата ни сънародници е приключило още на 19 април 2017 г. и досието е изпратено на прокуратурата, като се очаква да бъде насрочена дата за съдебния процес.

"Според кубинското законодателство и конкретно Закона за съдебното производство няма срок, в който след приключване на досъдебното производство прокуратурата да внесе обвинителния акт в съда", пише външният министър Екатерина Захариева.

Тя уточнява, че всеки месец български дипломати посещават затвора за среща със задържаните българи, купуват им храна, лекарства, телефонни карти, предават им внесени от техните близки в касата на МВнР парични средства, поддържа се и постоянен контакт с адвокатите, наети от семейството на Николай Райков за неговата защита.

Става ясно още, че българите се намират в тежки условия, защото българското посолство е правило постъпки пред затворническите власти за осигуряването на медицинска помощ, размествания на спалното помещение и други действия за подобряване на условията на живот на задържаните.

При задържането на Николай Райков, у него е намерена сумата от 40 000 евро и негови лични средства. Според семейството му, разследването срещу него протича тенденциозно. По думите на близките, следователите Каудрададо и Валдеспино дори прибегнали до сериозна манипулация на доказателства, като е направен опит Райков да бъде свързан с граждани на Румъния.

"За тази цел разследващите са изготвили графологична експертиза, чието заключение е, че Николай Райков е автор и е надписал със свой почерк фалшиви кредитни карти, с които тези лица са теглили суми от банкомати в Куба", обясни депутатът Таско Ерменков.

Според роднините на задържания, кубинската експертиза не е представена на Райков. Междувременно семейството е използвало материалите, послужили като образци за направата на графологична експертиза в Хавана, за да изготвят две алтернативни експертизи във Виена и в София.

Лицензирани експерти графолози в Австрия и в България заключават, че посочените образци не са изготвени от българина. По всяка вероятност обаче, експертизите, направени извън Куба, няма да бъдат взети под внимание, тъй като според местното законодателство, "доказателства, изготвени въз основа на несъобразени с местния закон процедури, не могат да бъдат представяни, нито ще бъдат приети от съда".

Изгледите за скорошно решаване на съдбата на четиримата българи, които скоро навършват точно година от ареста си, засега изглеждат минимални. Ако се съди по информацията, публикувана под формата на съвет за пътуващите до Куба на сайта на българското външно министерство, която гласи: "Съдебните процедури и полицейското разследване са бавни и продължителни.

Според кубинската съдебна система, обвинения не се повдигат до приключване на полицейското разследване и виновното лице може да бъде задържано през целия период на разследване".

Куба


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:21  08.12.17
  Браво на кубинците.
 • Ерер
  Отговор
  2 16:04  08.12.17
  Е браво на наще юнаци! Много са добри, на.рали се а сега им било зле. И другите двама ревльовци от другият затвор,съштите юнаци! Ама сега да ги спасяваме,та утре пак да ди прославят по света. Колко сме големи тарикати ,колко добре крадем. А заради тях,като кажеш някаде по света аз съм от България, започват да те гледат много оплашене. Много добре са ни прославили такива хора. За това никаде не казвам вече ,че съм от България. Срамът е огромен!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 16:52  08.12.17
  Наще разбойници са попаднали на точното място там да си стоят.
 • гост
  Отговор
  4 08:47  09.12.17
  Ами сега Таско Ерменков да им носи колети,щом се застъпва за най-долната прослойка от обществото.Толкова съм ходил в чужбина,абе как някъде не ме задържаха мен и семейството ми,защо все такива "невинни"момчета ги задържат не мога да си го обясня.
 • Гост
  Отговор
  5 19:23  09.12.17
  Българи юнаци(дет не им се работи), нека ви дадат да покарате сега кубински моторетки с два коша, да не мислите друг път че вие сте умните, а другите са балъците! Дано ви оправят вътре всички болести, и ви наградят с нови такива!

Напиши коментар:


Публикувай