1 298 1

6191 огнестрелни оръжия и боеприпаси са иззети

Проверката е за периода март – септември 2017 г. и е извършена от Главна дирекция „Национална полиция“

Венцислав Михайлов

По повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия (по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - ЗОБВВПИ), заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова разпореди проверка относно валидността на разрешителните за притежание на оръжия.

Проверката е за периода м. март – м. септември 2017 г. и е извършена от Главна дирекция „Национална полиция“. Предмет на проверката са придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси от физически и юридически лица. Предприети са мерки за стриктно спазване на законовите изисквания при действия с огнестрелни оръжия и боеприпаси, предвид повишената опасност за живота и здравето на гражданите при нерегламентираната им употреба.

За посочения период, след намесата на ВАП, постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр. Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр. Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са 6191 бр.

По повод на проверката, разпоредена от ВАП, министърът на вътрешните работи е възложил на Дирекция „Инспекторат“ извършването на проверка в СДВР и ОДМВР в страната по изпълнение на законовите регламенти за издаване, разрешения и осъществяване на контрол по придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • niko
    Отговор
    1 16:15  12.12.17
    И как ще се отбраняваме сега ,с лъкове и стрели ли?Аз лично спя с три ножа и две брадви до възглавницата.А с трета съм блокирал вътрешната врата на спалнята.

Напиши коментар:


Публикувай