793 2

Разбиха кюрдски канал за мигранти през България

Мартин Христов

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха кюрдски канал за мигранти през България към Западна Европа. Има повдигнати обвинения срещу седем от участниците в организираната престъпна група.

Шестима от тях са задържани на 14 декември 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София.

Един от участниците се укрива и е обявен за общодържавно издирване. Групата е била организирана и водена от кюрди (трима от които са сред обвинените) и е превеждала през българската територия кюрди от Ирак, Иран и Сирия по посока Сърбия или Румъния.

Събраните доказателства сочат, че крайната дестинацията на канала са били страни от Западна Европа. Мигрантите пристигали от Турция нелегално през зелена граница или в тайници на международни автобуси и камиони. На уречени места участници в групата ги посрещали с автомобили, откарвали ги в София и ги настанявали по квартири срещу 20 лв. на ден на човек.

За превеждането от Турция до София те плащали по 2000 евро всеки. Част от парите за „услугата“ били „превеждани“ по арабската система „Хавала“.

Към Сърбия или Румъния мигрантите били транспортирани на малки групи от по 7-8 човека, където ги поемали местни каналджии.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четирима от участниците в групата бе наложено задържане до 72 часа.

На 17 декември 2017 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата за налагане на мярка „Задържане под стража“ и за четиримата. На другите двама обвинени са наложени парични гаранции. Предстои предявяване на обвиненията на седмия участник, след като бъде задържан.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • А ЖЮВГЙЛГЙМГЙЧТЙЧСЪМСЪ
  Отговор
  1 16:00  18.12.17
  А ЗА НЕФЕЛНАТА ОГРАДА. ....КОГА. .....??????
 • Патриот
  Отговор
  2 17:54  20.12.17
  който не плаща на покровителя на бира Леденика - гори.

Напиши коментар:


Публикувай