2 517 2

Съдят за рекет прокурор от Плевен и Куката

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осмината обвинени за участие в групата за рекет на Камен Балбузанов.

През юни 2017 г. като участник в емблематичната група, както и за измама, бе привлечен под наказателна отговорност и прокурорът от Окръжна прокуратура в Плевен Димитър Захариев.

Ръководителят на групата и четирима от участниците бяха задържани на 24 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група и за изнудване чрез заплахи и принуда. Съдът наложи мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на Камен Балбузанов и Ивайло Бировски и парични гаранции на Валентин Георгиев, Илиан Михайлов и Иван Стойчев.

През юни 2017 г., заедно със Захариев, за участие в групата бе задържан и обвинен и служителят в Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието Мирослав Минков. Събрани бяха доказателства, че действащият по онова време прокурор е разпореждал на Минков да заплашва свидетели, които биха говорили срещу Балбузанов и другите задържани.

Съдът определи на Захариев „Домашен арест“ заради влошено здраве. Разследването на дейността на престъпната група приключи в предвидения от закона осеммесечен срок. Това стана, въпреки, че през голяма част от времето делото се намираше в съда заради чести искания за изменения на мерките за неотклонение от страна на Балбузанов, Бировски и Захариев.

Разгледани бяха общо 14 искания по мерки за неотклонение на първа и втора инстанция. Заседание по поредната молба за изменение на мерки за неотклонение е насрочено в Специализирания наказателен съд за 21 декември 2017 г. През осемте месеца на разследване Специализираната прокуратура от своя страна се произнесе по близо 40 молби на Димитър Захариев за напускане на дома му за участие в съдебни заседания, разпити, медицински изследвания, лечение на различни заболявания. Повече от половината от тях не бяха уважени от наблюдаващия прокурор.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Лекар
    Отговор
    1 11:17  21.12.17
    Прочетох болестите на този човек! Та той е медицинско чудо бе хора! С толкова болести, даже и да имахме техниката на междузвездни войни, Дарт Вейдър нямаше да стане от него! Този човек забележете е работил на две работни места, едно държавно и едно частно! Нормален човек с толкова болести, две работни места, не би жиеял! Да живее това медицонско чудо, този човек доказва силата на българския ген и организъм! Водейки се по него, стигам до извода, че всички герои на междузвездни войни са българи! Дори и Джордж Лукас!
  • 2 10:34  24.12.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай