2 Януари, 2018 13:04 2 618 3

108 автомобила се крадат месечно в София

  • автомобили-
  • кражби-
  • софия

Данните не са окончателни

108 автомобила се крадат месечно в София - 1
Снимка: Архив

През 2017 година средно на месец в столицата са били задигани по около 108 автомобила. Това показват неокончателните данни на КАТ и МВР, съобщи Дир.бг.

Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. Според полицаи, най-много се задигат коли среден клас, които се разфасоват за части и така се продават по автоморги и магазини.

Най-голям брой регистрирани посегателства върху коли има на територията на 6-то Районно полицейско управление. Дали това е закономерност или случайност, никой не може да каже.

Като цяло, кражбите през миналата година са с тенденция към намаляване. Причините са няколко-разбитите престъпни групи през годината, занимаващи се с кражбите на автомобили, увеличеното застрахователно покритие на този риск и действията на застрахователите.

Според неофициални данни, около 30% от откраднатите по-скъпи коли се връщат след плащане на определена сума. Става дума за застрахователни суми от над 80-90 000 лева, които при плащането на откуп се редуцират до 15-20 000 лева.

През 2018 година тенденцията към намаляване на кражбите ще продължи, убедени са застрахователи. Според тях, този престъпен бизнес вече е изживял пика си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немски Експерт

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя.

    МВР да не са отдел на СТАТИСКИКАТА, защото нищо не искат да разкрият. Ясно е, че 90% отиват за части.

    Масирана атака на всички складове и морги за части втора употреба и за един месец всички са хванати - ОТ - ДО!

    Само, че Държавата покровителства престъпниците...
    Има авто-крадци с 20-30 висящи дела и пак са навън и крадат!

    Десет са в София.
  • 2 лощо

    13 1 Отговор
    Лошото е. че ВСИЧКИ крадци поименно се знаят - но по ред причини са на свобода и са недосегаеми докато не сгафят лошо или не спрат да си плащат !
  • 3 Адвокат

    4 0 Отговор
    Много скоро кражбата на автомобил ще се въведе като углавно предтъпление съглласно новите изисквания на ЕС.
    А тези с по няколкото висящи дела ще ги лежат накуп!!!