1 981 3

108 автомобила се крадат месечно в София

Данните не са окончателни

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

През 2017 година средно на месец в столицата са били задигани по около 108 автомобила. Това показват неокончателните данни на КАТ и МВР, съобщи Дир.бг.

Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. Според полицаи, най-много се задигат коли среден клас, които се разфасоват за части и така се продават по автоморги и магазини.

Най-голям брой регистрирани посегателства върху коли има на територията на 6-то Районно полицейско управление. Дали това е закономерност или случайност, никой не може да каже.

Като цяло, кражбите през миналата година са с тенденция към намаляване. Причините са няколко-разбитите престъпни групи през годината, занимаващи се с кражбите на автомобили, увеличеното застрахователно покритие на този риск и действията на застрахователите.

Според неофициални данни, около 30% от откраднатите по-скъпи коли се връщат след плащане на определена сума. Става дума за застрахователни суми от над 80-90 000 лева, които при плащането на откуп се редуцират до 15-20 000 лева.

През 2018 година тенденцията към намаляване на кражбите ще продължи, убедени са застрахователи. Според тях, този престъпен бизнес вече е изживял пика си.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Немски Експерт
  Отговор
  1 13:12  02.01.18
  Публикувано във факти.бг: Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. МВР да не са отдел на СТАТИСКИКАТА, защото нищо не искат да разкрият. Ясно е, че 90% отиват за части. Масирана атака на всички складове и морги за части втора употреба и за един месец всички са хванати - ОТ - ДО! Само, че Държавата покровителства престъпниците... Има авто-крадци с 20-30 висящи дела и пак са навън и крадат! Десет са в София.
 • лощо
  Отговор
  2 13:12  02.01.18
  Лошото е. че ВСИЧКИ крадци поименно се знаят - но по ред причини са на свобода и са недосегаеми докато не сгафят лошо или не спрат да си плащат !
 • Адвокат
  Отговор
  3 17:06  02.01.18
  Много скоро кражбата на автомобил ще се въведе като углавно предтъпление съглласно новите изисквания на ЕС. А тези с по няколкото висящи дела ще ги лежат накуп!!!

Напиши коментар:


Публикувай