2 440 5

Осъдиха бившия шеф на антимафиотите в Стара Загора

Мартин Христов

Окръжният съд в Сливен осъди бившия шеф на сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора Ивайло Димов на 1 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок

Димов бе подсъдим за престъпление по служба, извършено в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и за престъпление против правосъдието - склоняване на прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването. Освен това той се опитал да забави разследване срещу наркодилър, както и да осигури "по-специално отношение" към него.

Досъдебното производство бе образувано на 1 август 2016 г. от Окръжната прокуратура в Стара Загора. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров бе разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“.

През октомври 2015 година в Съдебната палата на Стара Загора Ивайло Димов отишъл при окръжния прокурор, при заместника му и при председателя на Окръжния съд, като поискал да се забави разследване срещу мъж, който бил задържан при продажба на наркотици, както и да има "по-специално отношение" към него.

Шефът на старозагорските антимафиоти поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за наркодилъра условия. Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е "нередно" и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, Ивайло Димов е склонявал прокурора по делото срещу дилъра да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи "благоприятно" за обвиняемия.

През периода март-април 2016 г. антимафиотът отново се срещнал с председателя на съда в Стара Загора, както и с окръжния прокурор и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в съда.

Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС. Показания срещу шефа на антимафиотите са дали свидетели. Не са прилагани специални разузнавателни средства.

Междувременно наркодилърът бил осъден на 5 години затвор, които в момента изтърпява в старозагорския затвор.

Окръжният съд в Сливен призна за невинен Ивайло Димов за престъпление по служба, но го осъди за престъпление срещу правосъдието.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че ще обжалват присъдата в оправдателната й част.

Стара Загора / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • FURY
  Отговор
  1 15:01  17.01.18
  евала...у кауша ....куките наред...да видят гот ли е.....

  Коментиран от #2

 • Ххх
  Отговор
  2 15:04  17.01.18

  До коментар #1 от "FURY":

  Осъден е условно,къв затвор те гони
 • Stefko 88
  Отговор
  3 16:43  17.01.18
  Мръсна твар дано продава хероин на децата му
 • БУМ БАМ
  Отговор
  4 19:34  17.01.18
  ТОЯ ГО ПОЗНАВАМ ЛИЧНО. АБСОЛЮТЕН МИШОК И БУШОН Е. ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ НА НЯКОЙ МНОООГО ПО НАГОРЕ АМА КЪТ НЯМА КАПАЦИТЕТ Е ОБЪРКАЛ КОНЦИТЕ ДЕЙСТВАЙКИ ГРУБО И НЕПОДПЛАТЕНО С ФИНИКИЙСКИ ЗНАЦИ.
 • Гостенин
  Отговор
  5 21:48  17.01.18
  Само година????

Напиши коментар:


Публикувай