8 305 6

Разбиха международна пирамида за криптовалута с офис в София

Операцията срещу OneCoin е проведена в няколко държави едновременно

Разбиха международна пирамида за криптовалута с офис в София
Венцислав Михайлов

Служители на ГДБОП, съвместно със следователи от отдел "Следствен" и под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура участваха в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Екипът, в който участват и служители на ДАНС, се включил в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка активно са съдействали представители на Евроджъст и Европол.

В рамките на искането на германската прокуратура са предприети конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българско търговско дружество и свързани с него лица, включително две българки с германско гражданство.

Разследващите установили местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация. На 17 и 18 януари 2017 г., в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на българското търговско дружество, както и на още 14 други фирми. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри. До момента са разпитани 50 души като свидетели.

В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства (ОАЕ) дружество действа чрез стотици свързани с него компании на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата "уанкойн" може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество, чийто офис се намира на столичния пл. "Славейков", е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 16:34  19.01.18
  Старите хора са го казали: "Пари на длан, п-ка на мегдан!" Виртуални пари, може и виртуална храна да си поръчаш!
 • ABC
  Отговор
  2 17:18  19.01.18
  Не че съм привърженик на крипто валутите, но заглавието е леко подвеждащо. Това, за което се говори не е пирамида, а нелегален канал за превод на пари. Разбили са ги заради нарушени забрани на дейност и заради съмнения за предназначението на превежданите пари. С пирамиди няма общо, голямата пирамида се казва BITCOIN. Въпреки наличието на милиони зомбита, рано или късно ще издиша - дали тая година или 2020 не може да се каже, но е въпрос на време.
 • kick
  Отговор
  3 09:09  20.01.18
  Значииии...създадената от евреите биткойн не е забранена, но тази е...хмм, кой ли кара влака на който се возим!?
 • Съмнителния
  Отговор
  4 09:36  20.01.18
  Значи по-съмнения , защо не атакуват и други криптовалути , или тази е неудобна на другите и им взима хляба , още повече може да е създадена от българи . И хоп хайде конкуренция от немция явно не търпят и си задействат държавния апарат а наще нали са им слугуват и хайде още една фирма затрита която им прави конкуренция .
 • НОВ ДОМ 1
  Отговор
  5 06:41  21.01.18
  Има една агенция за недвижими имоти в България, нарича се "Нов Дом 1" - те работят с ONE COIN и можеш да купуваш имоти с нея. И те ли са измамници? Лесно можете да проверите думите ми - отивате на тяхна обява и срещу цената в лева/евро има и написана стойност в One Coin. Надявам се журналистите да си направят труда и да натиснат нещата, за да разберем истината...
 • Патриот
  Отговор
  6 16:35  21.01.18
  Какви се явяват НОВ ДОМ 1 в една сделка? Има човек с имот и иска пари. Има човек с пари и иска имот. НОВ ДОМ 1 нямат нищо(какво оства за имот), но искат едни луди пари срещу нищо - взимаш ги, връщаш ги, возиш ги и накрая плащаш за това. НОВ ДОМ 1 не са фактор за да казват, кой в какво ще се разплаща. Това го правят страните по сделката. А с НОВ ДОМ 1 имам малко но много лош опит. Мога роман да напиша. А НОВ ДОМ 1 приема ли разплащания към тях с onecoin-и?

Напиши коментар:


Публикувай