2 412 12

Убиец на куче тренирал мерника си

Мартин Христов

Кучето Гергана, убито със стрела на пловдивска бензиностанция, е жертва на внимателно прицелване. На практика животното е използвано за подвижна мишена. Макар душманинът на четириногото да е бил от разстояние около 40 метра, стрелата е попаднала в главата на Гергана. Тези зловещ детайли по случилото се оборват версията на Христо Петков, че е стрелял при самозащита, защото кучето лаело силно и можело да го ухапе, съобщава "Марица".

Дистанцията, от която е стрелял, изключва рискът Гергана да го ухапе да е бил реален. Стрелата пък е била учебна, но заради точното попадение се е оказала смъртоносна за кучето. А самият факт, че стрелецът е имал времето и спокойствието да се прицели прецизно, показва, че не се е чувствал застрашен.

Всичкото това става ясно от мотивите към присъдата на 42-годишния Христо Петков, който получи условна присъда от 1 година и 2 месеца и глоба от 2100 лв.

Стрелбата с лък била хоби на Петков от около 2 години към датата на убийството - 21 юни 2015 г. Към 23 часа в този ден той се видял със свой приятел и двамата отишли да заредят на бензиностанцията на Пещерско шосе и ул. „Копривщица”.

Бездомното куче Гергана обитавало района, като за него се грижел персоналът на бензиностанцията и двата съседни хипермаркета. Животното било маркирано. Имало обичая да лае по колите и постъпило така и във въпросната вечер. Това ядосало Христо Петков, той извадил лъка от багажника си и прострелял Гергана.

Случката е запечатана от видеокамерите на търговските обекти, но на кадрите лицето на стрелеца не се вижда ясно. Многобройни свидетели обаче разпознават Петков.

В хода на делото дори негов близък свидетелства, че той е можел да произведе контролен изстрел за сплашване, тъй като, ако учебна стрела попадне на асфалт, тя издава звук и от нея излизат искри, което би било достатъчно да накара едно куче да побегне.

Въпреки цялата фактология Христо Петков отказва да признае вината си и пред Районния съд защитата му лансира версията, че причина за смъртта на Гергана е не раната, а поставената след това от ветеринарен лекар инжекция, с която животното е било евтаназирано.

Експертизите обаче показват, че това само е спестило мъки на кучето, защото смъртта му е била сигурна. Предстои по казуса да се произнесе и Окръжният съд.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темидец
  Отговор
  1 06:24  27.01.18
  Изрод,докога с тези условни присъди,докога???

  Коментиран от #2, #5

 • Анонимен
  Отговор
  2 07:07  27.01.18

  До коментар #1 от "Темидец":

  Докато има такива като теб които ги хранят.
 • От тук нататкъ ЗАТВОР
  Отговор
  3 09:15  27.01.18
  По-принцип присъдата "НЕ Е ЛОША" като за ПЪРВА ПРИСЪДА от подобен тип - 2100лв бая ще се изръси изродчето, но ТОЧНО ПРИСЪДИТЕ ще въздържат останалите изроди да не малтретират животните
 • Пазете се от камерите
  Отговор
  4 09:50  27.01.18
  Бездомното куче гергана се налая :)

  Коментиран от #8


 • Анонимен
  Отговор
  5 10:03  27.01.18

  До коментар #1 от "Темидец":

  Стига лая! Присъдата е добра. Пиши като дадат условна за убийство на човек. Защото го има и това
 • Аман от жендъри
  Отговор
  6 10:09  27.01.18
  Ей за хора толкова не лаете колко за помярете ....
 • Патето Яки
  Отговор
  7 18:25  27.01.18
  Публикувано във факти.бг: контролен изстрел за сплашване.... учебна стрела попадне на асфалт, тя издава звук и от нея излизат искри,.... брееее голям умник е този свидетел Мисля че е правилно да предупреди три пъти кучето със думите -Стой ще стрелям, стой ще стрелям стои ще стрелям. След което да произведе предупредителен истрел във въздуха
 • pompev
  Отговор
  8 18:41  27.01.18

  До коментар #4 от "Пазете се от камерите":

  Както виждаш не е бездомно,кучето принадлежи на бензиностанцията която го храни,а то я пази

  Коментиран от #9, #10

 • ААА
  Отговор
  9 19:49  27.01.18

  До коментар #8 от "pompev":

  Като си е тяхно , да му сковат къщичка , и да го вържат на синджир , и пак ще си пази с лаене. Ако ухапе някого , всички от бензиностанцията дружно ще отричат , че кучето е тяхно, и ще вдигат рамене. Това е безхаберно отношение към животинката, то се върти заради отпадъците които му дават, научава се да пази територията от която си получава храната ,и напада хора и коли, ДО КАТО СВЪРШИ ЗАБИТО В БРОНЯТА НА НЯКОЙ АВТОМОБИЛ. Мечешка услуга за животинката, някой уплашен до смърт , или нахапан. И накрая строшен автомобил, и това до като си разнася болестите.Ако сме нормална държава , това куче би трябвало да се прибере от някое от стотиците лапачи на общински пари като Екоравновесие и др. Кучетата в населени места са грижа на общините , и никой няма право по закон , да се саморазправя с тях , и пред очите на хората, а отрова лък, въздушна пушка , арбалет , си е чисто варварство, и причинява големи страдания на животното. Като си решил да му вземеш живота , поне го направи както трябва. В извън населените места, свободно скитащи кучета,без опознавателни знаци минават в графа хищници , и за това се грижим ловните дружинки, както е по закон. Нека писането на минуси започне сега, но преди това попрочетете в нета нещо за кучешката тения, бяса , Лаймската Болест, Марсилската Треска и др.
 • 10 22:19  27.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • въпрос
  Отговор
  11 18:53  28.01.18
  Цяло съдбно дело с експертизи и т.н. за "убийство" на помияр? Данъкоплатците за какво са виновни за прищевките на някой?
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  12 01:19  29.01.18
  добре че не съм бил там че като гледам подобно нещо и откачам и правя лудории а и ако има деца да гледат как умира куче става ми черно и не знам кво правя

Напиши коментар:


Публикувай