1 330 0

Дадоха на съд управителя на мина "Оброчище"

Дружеството на Дейвид Уелингс е натрупало близо 2 милиона лева задължения

Дадоха на съд управителя на мина "Оброчище"
Константин Карагьозов

Районната прокуратура в Добрич предаде на съд управителя на „Евроманган" ЕАД - Дейвид Уелингс. Внесено е постановлението за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „Глоба". За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба.

Управителят на „Евроманган" е бил привлечен като обвиняем на 23 ноември 2017 г. от Районната прокуратура в Добрич за това, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството не е поискал от съда да бъде открито производство по несъстоятелност. Тогава с постановление на прокуратурата му е била наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 2500 лева. Върху нея съдът е наложил обезпечение по искане на прокуратурата, за да послужи за покриване на част от разноските по делото, които до момента са около 5000 лева.

От събраните доказателства по делото става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина "Оброчище", е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са около 1,5 млн. лева. Отделно от тях „Евроманган" има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към „Енерго про" дружеството на Уелингс дължи около 300 000 лева.

„Евроманган" е фирмата, която е собственик на мина „Оброчище", станала печално известна през миналата година с протестите на работниците си, които в продължение на месеци не получаваха заплати. Случаят стигна до омбудсмана Мая Манолова, както и до министър-председателя Бойко Борисов.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай