Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 20:48 45 218 17

Турция конфискува 99 лимузини с български номера

  • турция-
  • конфискация-
  • коли

Турция конфискува 99 луксозни автомобили с български номера. Возилата били прекарани нелегално от България в Турция, 4-ма ги грози затвор от 2 до 5 години.

Разбита е банда, която вкарвала нелегално от България в Турция с фалшиви документи луксозни коли от марките „Ауди“, „БМВ“, „Мерцедес“, съобщава прокуратурата в Одрин, цитирана от "24 rodopi".

Със съдебно решение се конфискуват 99 автомобила.

В обвинението, подготвено от одринският прокурор Абдулкерим Кардаш, срешу 4-мата членове на бандата се искат наказания „Лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години.

Задържаните са успели да прекарат през граничните пунктове „Капъ куле“ и „Хамзабейли“ между 200 и 300 коли. От експертиза на мобилния телефон на М. М., който и преди е бил задържан и освободен, става ясно, че е изпращал номерата на регистрационните табели и снимките на автомобилите на лица, с които се договарял за покупка-продажба. В момента е установено, че в пределите на Турция са 99 от МПС-тата, прекарани по този канал.

Втори одрински наказателен съд е разпоредил возилата да бъдат конфискувани.

Предвид „броя на нелегално прекараните коли, предполагаемите средства, придобити по незаконен начин, и считайки, че са превърнали нелегалния трафик на коли в своя професия” на заподозрените се предяви иск за „най-високата мярка за неотклонение” лишаване от свобода от 2 до 5 години, се посочва в обвинителния акт. От обвинението още става ясно, че членовете на групата са давали на шофьорите, които са прекарвали с фалшиви документи луксозните коли в Турция, по 50-100 лева. Конфискуваните МПС са предимно от България, но има и румънски. Прекарани са с фалшиви документи, но някои са легализирани от институции в България.

„Установено е, че колите са регистрирани на имената на лица, които имат право да прекарват през границата превозни средства или собствениците на колите са предоставили своите коли на тези лица. На прекарващите е плащана малка сума, след което чрез заблуждаващи действия и поведения са се извършвали митническите процедури на превозните средства“, пише в обвинителния акт.

Преминалото на територията на Турция превозно средство било доставяно на турски гражданин. Лицето, което докарвало колата, напускало границата без превозно средство след няколко часа или още същия ден.

„Става ясно, че превозните средства, които са прекарани нелегално по горепосочените пътища, били предоставени за ползване на други лица срещу заплащане. Ето защо превозните средства се считат за нелегални. Действието на лицата, които с фалшиви документи са прекарали на свое име коли, като са се представили за пътници или гости на Република Турция, трябва да бъде прието като "измамно действие и поведение" в съответствие член 3/2 от Закон № 5607. Съблюдавайки броя на колите е видно, че престъплението е извършено многократно”, категоричен е одринският прокурор.

Прокуратурата в Кърджали разследва групата „Босфор“ за фиктивен внос на луксозни автомобили от Германия в България, които обаче били продавани в Турция. Заподозрените за данъчни измами в Германия, България и Турция твърдят, че също са жертва на измама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кантарев

    68 5 Отговор
    Нема лабаво, гяволи а??? А сега ще имат време за размисъл.
    Мислят че е булгаристан,
  • 2 Р.Овч

    61 2 Отговор
    А КОНПИ кога ще конфискува? Разни бенчовци,златевци,ториновци,ковачковци,бисеровци и мноооооого други....
  • 3 Vasik Atanasova

    33 12 Отговор
    в турция колите са двойно по скъпи
  • 4 Vasik Atanasova

    17 11 Отговор
    в турция колите са двойно по скъпи

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Хасан

    51 17 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    Скъпи са защото си защитават турското производство
  • 6 ДАА

    50 3 Отговор
    Никакви наши шашми и далавери не минават !

    Коментиран от #16

  • 7 Sergri

    20 5 Отговор
    ония васко кьоравия ги продава в турция където се прави на жертва на гастрольорите
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 прикордонник

    18 2 Отговор
    Както казваше един стар граничар, още от време оно, когато по "зелена" са били ушанки, а по митниците ДС - "Бдим, бдим, а както бдим, тъй и спим". Вече по "митниците" не са ДС но каналите и анти-държавния метод на работа явно стоят, или се наливат пари в каца без дъно.
  • 11 авто

    16 4 Отговор
    Пьрво снимка а след това кражба.Само у нас така РАБОТЯТ.
  • 12 Шаран БГ

    19 2 Отговор
    ".....НЯКОИ СА ЛЕГАЛИЗИРАНИ ОТ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ " !?
    За тези институции Прокуратура има ли или няма ??
    Възможно е, ако имаше "прокуратура" , да няма подобни " институции ", още по-малко "престъплението ще да е извършвано многократно" и най-малко щеше да има групи от рода на "Босфор"!! И дали г-н А.Кардаш ако се не бе задействал, нашите от Кърджали щяха да си мръднат и средния пръст ??
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цецка махалото на Фуко

    7 5 Отговор
    Щели джендърска полиция да прави проверки по училищата и градините.Дали няма да се появи и антиджендърско движение и да почнат да бият и из биват обратните с продупчени зад ници.

    Коментиран от #15

  • 15 Дони

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Цецка махалото на Фуко":

    Какво общо има това с темата?
  • 16 Гост 1

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДАА":

    Хасан'е за каква защита на Турското производство говориш.
    Купуваш Мегане 4 ХБ 1.2 Тcе внос от Испания плащаш %18+50 протцента данък.
    Купуваш Мегане 4 СЕДАН 1.2 Тcе произвотство ТР-Бурса пак плащаш %18+50 протцента данък. Каква е разликата.
  • 17 Тонлата

    5 1 Отговор
    Това е линията на арабите които живеят в България и си уреждат скъпа продажба на дадена кола в Сирия или Турция ама крайно време беше да хлопнат кепенцата!!! А ставайки дума за колите със сигурност не е горепоменатата схема просто ги купуват на тънки пари в България и ги продават там ×3!!!!